Devathorn & Blaze Of Perdition – 418 Ath IAV (split)

Devathorn & Blaze Of Perdition – 418 Ath IAV (split)
Third Eye Temple, 2013

Het nieuwe label Third Eye Temple valt de eer te beurt deze split van het Griekse Devathorn en het Poolse Blaze Of Perdition te mogen uitbrengen. Beide bands opereren in het midtempo blackmetalstraatje en doen dat alleszins verdienstelijk. In chronologische volgorde volgt hier een opsomming van de nummers.

De Grieken openen met het furieus ijzingwekkend klinkende The Venomous Advent en gaan verder met Diadema MMXII waarvan met name de eindriff zijn werk goed doet. Muzikaal mag je dit plaatsen in het Emperor– en Watain-straatje met een iets meer undergroundfeel en -sound. Op vocaal gebied ljkt het debuut van Mayhem van grote invloed te zijn geweest.

De Poolse vakbroeders van Blaze Of Perdition nemen het muzikale stokje vervolgens over en brengen twee nummers welke in het verlengde liggen van de eerdere nummers op deze split. Hierdoor ontstaat een goede cohesie tussen beide bands. Hun eerste bijdrage (Abbey Of The New Aeon) doet af en toe denken aan Entombed. In Between Two Crescent Moons worden meesterlijke riffs afgewisseld met gesproken passages en hysterische screams, grenzend aan razernij, welke de sfeer akelig koud weten neer te zetten.

Tragische voetnoot bij deze release is dat Blaze Of Perdition begin november betrokken raakte bij een zwaar ongeval dat bassist 23 (echte naam: Wojciech Janus) fataal werd. Janus werd dertig jaar. Sonneillon en Vizun raakten zwaargewond en zijn nog steeds, fysiek en mentaal, herstellende. Voorlopig lijkt dit een van de laatste releases van Blaze Of Perdition te zijn en dat is in meer dan één opzicht een gemis voor de scene.

Tracklisting:
Devathorn & Blaze Of Perdition - 418 Ath IAV (split)

Devathorn:

  1. The Venomous Advent
  2. Diadema MMXII

Blaze Of Perdition:

  1. Abbey Of The New Aeon
  2. Between Two Crescent Moons

Line-up Devathorn:

  • Althagor – Vocalen
  • Saevus Helcath – Gitaar, basgitaar
  • Mechblastess – Drums

Line-up Blaze Of Perdition:

  • Sonneillon – Vocalen
  • Revenger – Gitaar
  • XCIII- Gitaar
  • 23 – Basgitaar
  • Vizun – Drums

Links: