Fourteen Nights At Sea – Great North

Fourteen Nights At Sea – Great North
Hobbledehoy Records, 2013

Fourteen Nights At Sea is een gezelschap uit Australië dat instrumentale postrock speelt. Great North is de tweede plaat van de band na het debuutalbum uit 2011.

Als je de hoes bekijkt is de sfeer van de plaat al vrij duidelijk. Great North is een soundtrack voor desolate en koude landschappen in mineurstemming. Net als bij veel postrockbands staat het creëren van een bepaalde atmosfeer voorop maar deze Australiërs zijn niet echt bezig met de typische hard-zacht-dynamiek. Deze band heeft meer zijn overeenkomsten met het latere werk van This Will Destroy Will You. Het tempo ligt erg laag en er wordt veel gebruik gemaakt van ambientpassages.

Deze plaat is een slow burner. Het duurt een hele tijd voordat een compositie zijn climax bereikt, maar dit is juist een goed teken. Fourteen Nights At Sea bouwt zijn akkoordenprogressies zorgvuldig op en doet er lang over om echt uit te barsten. Op papier lijkt deze plaat weinig spanning te bevatten, maar schijn bedriegt. Juist het afwachtende karakter van de muziek zorgt ervoor dat je geboeid blijft luisteren. Dit is een plaat die perfect is om te gaan draaien als de temperatuur weer onder nul daalt en het gaat sneeuwen.

Tracklisting:
Fourteen Nights At Sea - Great North

  1. Glass Monster
  2. Stalking Horse
  3. Country Victoria
  4. Tired Hands
  5. Departure
  6. Ghost

Line-up:

  • Jake McMinn – Gitaar
  • Drew Watson – Gitaar
  • Ryan Earles – Bas
  • Liam Matthews – Drums
  • Jay Earles – Keyboard

Links: