Darkemist – Entrainment

Darkemist – Entrainment
Koventry, 2013

Entrainment heeft vele betekenissen. Belletjes creëren in een laag beton, organismes of circadiaanse systemen synchroniseren op basis van een extern ritme, een vloeistof die een andere vloeistof gevangen houdt of in beweging zet, meteorologisch fenomeen in de atmosfeer, een proces waarbij een aan de oppervlakte afgezette materie geïncorporeerd wordt in een vloeibare stroom en een proces waarbij twee interagerende oscilatiesystemen dezelfde periodiciteit aannemen. Daar hebben deze Chilenen hun derde album op negentien jaar naar vernoemd.

Eenvoudig gesteld kan je drie stijlelementen herkennen in de meeste songs. Er zijn Dagobaiaanse basdrumdrillers met licht bionische synths. Die gaan gewoonlijk over naar hoekig gedrumde melodieuze thrash-haken. Vroeg of laat raggen ze daar ten slotte ergens een graadloos filérefrein tussen. Opvallende synthesizerstraling geeft die In Flames-chorussen gewoonlijk een felle glans mee. Die drieëndeling dekt de lading echter niet. Darkemist probeert doelbewust om af te wijken van de ingeburgerde riffritmes of op zijn minst om daar een vreemde kronkel in te leggen. Soms komen ze daar wonderlijk mee weg, zoals in het heerlijk riffende A Finite Timeline. Een andere keer komt het te geforceerd over, zeker wanneer de drummer ze redelijk ambivalent uit elkaar drijft. In Göteborgclichés vervallen ze zelden. Wat eerst een dood overgangsmoment lijkt, vullen ze met behoorlijk progressieve/experimentele melodie. Niet zozeer flitsend, eerder fluwelen melancholisch. Als het dan toch eens frivool en dartel is, zijn het de keys die de melodieuze lichtfilters bedienen.

Wel typisch Zweeds zijn de harmonieuze loopjes en het drumwerk dat de vlakke refreinen met zoet aan de oren klevende synthsapjes meer body geeft. Aan de screamvork zit ruim voldoende smoelvlees en zelfs een stoer kantje. Dat alles maakt van Entrainment een origineel bedoeld plaatje van een band die het melodeathgenre – gezien de vele synthlasers bijna letterlijk- een nieuwe impuls wil geven. Melancholisch zonder doom te zijn, catchy zonder plat te zijn, progressief zonder elitair te zijn. Alleen mist het iets. Je voelt het, maar het duurt even eer je weet dat het wellicht aan een te hoog hak-op-de-tak-gehalte toe te schrijven is. Daar bestaat een wetenschappelijke oplossing voor: ‘entrainment’!

Tracklisting
Darkemist-Entrainment

  1. Lockdown
  2. All Wounds Clean
  3. Dislodgment
  4. Humbled
  5. A Finite Timeline
  6. Forever Ends Tonight
  7. Deceived
  8. Fingers Keepers
  9. Of Lies And Man
  10. Outro

Line-up:

  • Juan Luis Burquez – Vocalen
  • Ramón Pasternak – Gitaar
  • Carlos Espejo – Basgitaar
  • Sergio Alvarze – Gitaar
  • Guillermo Pereira – Drums

Links: