Eyes Set To Kill – Masks

Eyes Set To Kill – Masks
Century Media, 2013

Masks is het vijfde studioalbum van Eyes Set To Kill. Een titel met een heus verhaal achter zich, over het vinden van de ware identiteit (achter het masker dat de band droeg). De niet onverdienstelijke groovemetallers doen het inmiddels goed (al had ik nog nooit van ze gehoord), met verschillende wereldtournees achter de rug en nu een contract bij Century Media. Het female fronted clubje heeft dertien nummers afgeleverd op deze nieuwe schijf, boordevol elektronica, core-breaks en groovepatronen.

Titeltrack Masks opent de cd kort met onheilspellende klanken, zware pauken, kriegelige gitaren en een paar vettige (maar niet bijzondere) breakdowns. Killing In Your Name trapt meteen af met een groovend uptempo samenwerkingsverband tussen de gitarist en de drummer. Echter wordt me snel duidelijk dat het liedje niet verder komt dan een simpel spel van couplet naar refrein, terug en nog een keer, een bridge en uiteindelijk een einde. Een wanstaltige nasmaak van zoete metalcore blijft hangen. Lost And Forgotten verloopt vrijwel hetzelfde en de gebruikte samples zijn al eerder kapotgespeeld door een paar honderd andere bands in de afgelopen twee decennia. De enige die de groove echt in dit nummer houdt, zei het met weinig speciale techniek, is de drummer. De zwakke ritmische powerchordaanslagen doen me niet zoveel, evenals de duellerende vocalen van zangeres Alexia en vocalist Cisko.

Als ik hierna in mijn mediaplayer het volgende nummer aanklik en de intro beluister, vervolgens op een willekeurige plek op de tijdlijn klik en dit nog negen keer herhaal bij de overige nummers worden mijn verwachtingen waargemaakt. Ik hoor ongeveer dertien keer hetzelfde, op welk moment ik ook instap. Geen enkel nummer dat er bovenuit springt, geen kop en geen schouders. Matige popiejopie metalcore/groovemetal die echt niet specialer wordt gemaakt door een vrouw aan het roer. Middenklassertje voor wie maar niet genoeg kan krijgen van het door en door uitgemolken genre. Luistertip: de eerste minuut van het laatste nummer (als je dan per se iets wil horen).

Tracklisting:
Eyes Set To Kill - Masks

  1. Masks
  2. Killing In Your Name
  3. Lost And Forgotten
  4. Where I Want To Be
  5. True Colors
  6. Surface
  7. Little Liar
  8. Nothing Left To Say
  9. The New Plague
  10. Infected
  11. Secrets Between
  12. Haze
  13. The Forbidden Line

Line-up:

  • Alexia Rodriguez – Zang, Toetsen, Gitaar
  • Anissa Rodriguez – Bass
  • Cisko Miranda – Gitaar (live), Vocalen
  • Caleb Clifton – Drums, Samples

Links: