Dead in the Dirt – The Blind Hole

Dead in the Dirt – The Blind Hole
Southern Lord Recordings, 2013

Echte grindcore is eigenlijk betrekkelijk eenvoudig. Even belangrijk als het muzikaal kunnen is de energie, het enthousiasme en vaak ook een groot (on)rechtvaardigheidsgevoel. Zo ook bij de Amerikanen van Dead in the Dirt, die het moeten hebben van hun veganisme en hun straight edge-gedachtegoed.

The Blind Hole is een schijf met grindcore van de oude plank. Korte nummers, korrelige productie, een onverstaanbaar schreeuwende zanger en outro’s met veel feedback. Verrassend is de bas, die regelmatig aan de oppervlakte komt drijven, wat eerder zeldzaam is bij deze muziek. Met 22 nummers kan een plaat na een tijdje gaan vervelen, dus probeert Dead in the Dirt wat te variëren. Regelmatig vertraagt de muziek richting sludge-niveau. De feedback neemt de overhand en de nummers worden langer (ongeveer een minuut). Vaak is het resultaat best te pruimen, maar het doorbreekt wel een beetje de constante stortvloed aan energie die je van een grindcore-album verwacht. Ook de overdosis feedback die je naar het einde toe dient te verwerken werkt na een tijdje op de zenuwen.

Ach, uiteindelijk is dat maar kritiek in de marge, Dead in the Dirt maakt eigenlijk gewoon uitstekende grindcore. De oude school leeft nog steeds, althans in het zuiden van de States.

Tracklisting:
 Dead in the Dirt - The Blind Hole

  1. Suffer
  2. The Blaring Eye
  3. Swelling
  4. Strength Through Restraint
  5. Idiot Bliss
  6. You Bury Me
  7. Skullbinding
  8. Mask
  9. Cop
  10. No Chain
  11. Will Is the War
  12. Baggar
  13. One More Day
  14. The Put of Me
  15. Caged
  16. Starve
  17. Vein
  18. Pitch Black Tomb
  19. The Last Nail
  20. Two Flames
  21. Knife in the Feathers
  22. Halo Crown

Line-up:

  • Bo Orr – Vocalen, bas
  • Hank Pratt – Drums
  • Blake Connally – Vocalen, gitaar

Links: