Muse – Live at Rome Olympic Stadium

Muse – Live at Rome Olympic Stadium
Warner Music, 2013

Een introductie lijkt mij in het geval van Muse redelijk overbodig, de achtergrond van dit album is interessanter. Voor diegenen die het gemist hebben, de band heeft de lange “The 2nd Law World Tour” achter de rug, waarbij de heren ook ons land aandeden. Tijdens deze tournee is er voor gekozen om een registratie te maken van het optreden in Rome en het resultaat daarvan ligt nu voor me. Om één of andere duistere reden hebben ze enkel het deel op cd toegestuurd terwijl deze alleen te verkrijgen is in combinatie met een dvd of blu-ray.

Het laatste livealbum van Muse, HAARP, is alweer van 2008. Dit album toonde toen al aan dat Muse een band is met een terechte uitstekende livereputatie. Daar is gelukkig nog geen verandering in gekomen want ook hier wordt bewezen dat het een uitstekende liveband is die ook weet hoe je een grote stadionshow moet opbouwen. Tijdens het optreden worden de bekende knallers afgewisseld met nieuw werk waarvan zeker de uitvoeringen van Panic Station en Madness meer dan de moeite waard zijn en wat mij betreft een vaste plaats op de setlist mogen krijgen. De eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen dat er op de setlist ten opzichte van HAARP weinig verrassingen staan.

Visueel is de band overdonderend en pakt men enorm uit met de podiumpresentatie, iets wat ik zeker kan waarderen en precies datgene dat de dvd/blu-ray zeker de moeite waard maakt. Toneelspel aansluitend op de teksten, enorme visuals en bewegende delen op het podium, niet direct iets dat nooit eerder gedaan is maar op deze schaal zie je het toch niet vaak meer en staat Muse op gelijke hoogte met bijvoorbeeld U2 en vlak onder het spektakel dat Pink Floyd altijd bood.

Voor de liefhebbers van de band is dit zeker een waardevolle aanvulling met een hoge replay value. Liefhebbers van optredens met visueel spektakel zullen ook zeker aan hun trekken komen met dit album, was je echter al geen liefhebber van Muse zal ook dit je niet over de streep trekken.

Muse cover
Tracklisting CD:

  1. Supremacy
  2. Panic Station
  3. Resistance
  4. Hysteria
  5. Animals
  6. Knights of Cydonia
  7. Explorers
  8. Follow Me
  9. Madness
  10. Guiding Light
  11. Supermassive Black Hole
  12. Uprising
  13. Starlight

Tracklisting DVD/Blu-Ray:

  1. Intro
  2. Supremacy
  3. Panic Station
  4. Plug In Baby
  5. Resistance
  6. Animals
  7. Knights of Cydonia
  8. Explorers
  9. Hysteria
  10. Feeling Good
  11. Follow Me
  12. Madness
  13. Time Is Running Out
  14. Guiding Light
  15. Undisclosed Desires
  16. Supermassive Black Hole
  17. Survival
  18. The 2nd Law: Isolated System
  19. Uprising
  20. Starlight
  21. Closing Credits

Line-up:

  • Matthew Bellamy – Vocalen, Gitaar, Piano
  • Christopher Wolstenholme – Basgitaar, Gitaar
  • Dominic Howard – Drums

Links: