Ribspreader – Meathymns

Ribspreader – Meathymns
Vic Records, 2014

Ribspreader is er weer! Ribspreader!

Misschien toch een kleine introductie. Rogga Johansson geniet immers minder bekendheid dan Dan Swanö, maar zijn cv oogt bijna even indrukwekkend. Met een stuk of twintig bands, waarvan de bekendste waarschijnlijk Paganizer is, mag hij gerust een Zweeds monument genoemd worden. Als gitarist, zanger en bassist is hij bovendien zonder enige twijfel het gezicht van Ribspreader, al heeft het de band wel vooruit geholpen dat Dan Swanö meespeelde op hun debuutplaat.

Ribspreader speelt gortdroge Zweedse deathmetal, niets meer, maar zeker ook niets minder. Ze doen dit al sinds Bolted to the Cross tien jaar geleden en doen vandaag de dag exact hetzelfde. Doen ze het beter dan toen? Spijtig genoeg niet, zoals ze pijnlijk genoeg zelf aantoonden door hun vorige album Kult of the Pneumatic Killrod (and a Collection of Ribs te laten vergezellen door hun eerste twee platen, die er met kop en schouders bovenuit staken.

Los daarvan bevat Meathymns wel acht uiterst fijne schijven (en één bizarre outro). De vocalen van Johansson zijn de grootste troef van deze band en worden ten volle uitgespeeld. Ze staan duidelijk naar voor in de mix en dreigen bij momenten het geheel wat te overdonderen. De riffs klinken bekend en vertrouwd in de oren, al is het duidelijk dat het hier om bovengemiddeld begaafde muzikanten gaat door de kwaliteit die verborgen zit in een zo herkenbare sound.

Wie houdt van Zweedse deathmetal, de eerste langspeler van Bloodbath en een hele hoop chugs gaat hier met volle teugen van kunnen genieten. De fan van technische death of postmetal toestanden, die heeft waarschijnlijk al afgehaakt bij de naam Meathymns. Totaal pretentieloos raggen? Welkom terug Ribspreader!

Tracklisting:
 Ribspreader - Meathymns

  1. Orchestrating the Cacaphony
  2. Cemetary Dreams
  3. As the Blood Flows
  4. Dragged Below
  5. The Ones Who Hide and Wait
  6. Asylum of the Rotting
  7. Worm Infested
  8. Skeletonized
  9. Meathymns

Line-up:

  • Brynjar Helgetun – Drums
  • Andreas Carlsson – Gitaar
  • Rogga Johansson – Gitaar, bas, vocalen

Links: