Front Line Assembly – Echogenetic

Front Line Assembly – Echogenetic
Dependent Records, 2013

Velen onder jullie kennen Frontline Assembly waarschijnlijk niet. Deze Amerikaanse band is nochtans een pionier in het industriële metalgenre, te vergelijken met Ministry en Godflesh, ook al zijn de uitlopers ven hun invloed vooral in Amerika voelbaar gebleven en veel minder in Europa. Millennium uit 1994 heb ik heel veel gespeeld vroeger, daarna werd het allemaal dansbaarder, meer EBM en minder metal. Toch blijf ik de band een warm hart toedragen. Diens nieuwe inspanning heet Echogenetic.

Met metal heeft het allemaal weinig te maken, wanneer je puur het instrumentarium bekijkt. Front Line Assembly heeft meer de game-sound, waarin elektronica uit alle segmenten een zeer sfeervolle atmosfeer van geheimzinnigheid en spanning creëert. Melancholie, angst, lust, agressie, … Groezelige flows met dubstepwobbles en heldere industrial vinden elkaar in best wel catchy nummers waarin donkere teksten hun uitweg vinden. In een nummer als Killing Grounds komt de gitaar even om de hoek piepen, even de roots eer aandoen en de Nine Inch Nails warm maken voor een luisterbeurt, net als bij een nummer als Deadened.

Het luistert allemaal lekker weg en is een aanrader bij een gothic-industrial-party laat op de avond, voor in de wagen en voor als je alternatief bezoek hebt dat niet gediend is bij metalgitaren. Verder ook fijn bij het huishouden. Luisteren kan geen kwaad, verwacht alleen geen wereldschokkende nieuwigheden.

Tracklisting:

Front Line Assembly

  1. Resonance
  2. Leveled
  3. Killing Grounds
  4. Blood
  5. Deadened
  6. Ghosts
  7. Echogenetic
  8. Exhale
  9. Exo
  10. Prototype
  11. Heartquake

Line-up:

  • Bill Leeb
  • Rhys Fulber
  • Chris Peterson
  • Jeremy Inkel
  • Jared Slingerland

Links: