Genocide of Prescription – Genesis

Genocide of Prescription – Genesis
Eigen beheer, 2013

Denk je aan Russische producten, dan denk je aan onverwoestbaarheid. Als je een Russisch koffiezetapparaat zou kopen verwacht je dat het van roestvrij staal is gemaakt en op diesel loopt. De koffie die je ermee maakt is zo sterk dat je een week niet kan slapen en smaakt lichtjes naar ruwe aardolie. Een land dat groot geworden is door de arbeid van gespierde mannen met grote snorren die met hun blote handen spijkers in een zelfgebouwd huis van Siberisch hardhout timmeren. Nog een paar weken en dan organiseren ze de olympische winterspelen in een stad welk bekend staat als zomers vakantieoord omdat ze nog een paar miljard over hadden van hun olie-export. Uit dit land komt Genocide of Prescription en onlangs bracht die band een nieuw album uit getiteld Genesis.

Normaal gezien draai ik tijdens het schrijven van deze recensies het album in kwestie op de achtergrond voor wat extra inspiratie. Genesis is echter niet een album dat, hoe zacht je het volume ook zet, zich ooit echt op de achtergrond kan begeven. De extreem dissonante technische deathmetal waar het woord ‘core’ boven zweeft als een gier boven het karkas van een gazelle weet volgeladen met arpeggio’s zich tot diep in je schedel te boren en vult vervolgens elke vierkante millimeter op met zijn bruutheid. Overgeproduceerd tot het niveau van bands als Rings of Saturn of Infant Annihilator, maar met een serieuzere of zelfs volwassenere ondertoon. Bovendien blijken ze ook live te spelen, wat de geloofwaardigheid van de band alleen maar ten goede komt.

De eerder genoemde arpeggio’s hebben na een tijdje wel de neiging om op je zenuwen te gaan werken en dragen aan de muzikaliteit weinig bij. Dit wordt gelukkig weer gecompenseerd door een nummer als Pacification dat ondanks een iets te valse gitaar en een rommelig echo-effectje toch de perfecte afwisseling biedt tussen al het geweld en zelfs een djent-achtige kwaliteit (en dat bedoel ik op de meest positieve manier mogelijk) in de band naar voren laat komen. Het ontbreekt nog steeds aan sfeer en subtiliteit om een echt hoge score te verantwoorden, maar dat is een gebrek inherent aan het genre en dus niet iets waar liefhebbers zich om zullen bekommeren. Rusland maakt zijn reputatie in ieder geval weer waar met deze dijk van een plaat. Een dijk van gewapend beton met twee meter hoog prikkeldraad en bewaakt door beren gewapend met Kalasjnikovs.

Tracklisting:
Genocide of Prescription - Genesis

  1. Genesis
  2. Virulence
  3. Immortal
  4. Mitosis
  5. The Nature Saves Rage
  6. And Tears Like Projectile
  7. Pacification
  8. Hubris of Positron Intelligence
  9. Xenophobia
  10. Emissions
  11. Temporal Capsule
  12. Disappearance

Line-up:

  • Pavel Tkachenko – Zang
  • Aleksandr Palamarchuk – Gitaar
  • Pavel Fedorov – Gitaar
  • Stas Kuzin – Basgitaar
  • Aleksej Gribkov – Drums

Links: