Aenaon – Extance

Aenaon – Extance
Code666, 2014

Code666, erop of eronder dus. Aenaon is een vrij verse Griekse band, waar enkel gitarist Achilleas van Varathron bekend in de oren ligt. De eerste blackmetalplaat van deze band – Cendres et Sang uit 2011 – vond ik behoorlijk goed, maar raakte onderge…zond door een overvloed aan nieuwe platen. Met Extance zal dat anders zijn, meer zelfs, ik haalde Cendres et Sang ondertussen nog eens boven.

Het is er namelijk vlam op met deze plaat. Progressieve Noorse blackmetal. Enslaved, Emancer en Solefald, met wat Griekse emulsie om de zonnewinden tegen te gaan. Betoverende blackmetal met jazz-elementen (inclusief sax, bluesy solo’s en zwoele baspassages), gedeeltelijke cleane zang en overstijgende muzikaliteit, als ware het een Noorse drug-queeste in een oververhitte zuiderse opnamestudio. Toegegeven, het is nog ietsje te netjes qua productie, maar aan de andere kant betekent dit wel dat deze gasten hun hoofd erbij gehouden hebben in de opnamestudio. In diezelfde opnamestudio werd waarschijnlijk ook met grote regelmaat naar Shining‘s IVde geluisterd, check Closer to Scaffold maar eens.

Er vlam op dus. Aenoan is niet langer een ultiem hulpmiddel bij scrabble, het is ook een zeer interessante blackmetalband. Met een beetje geluk en nog meer luisterbeurten een outsider voor de jaarlijst, al is het nog vroeg in het jaar. We zien wel. Luisteren is sowieso het devies.

Tracklisting:
Aenaon

  1. The First Art
  2. Deathtrip Chronicle
  3. Grau Diva
  4. A Treatise on the Madness of God
  5. Der Mude Tod
  6. Pornocrates
  7. Closer to Scaffold
  8. Land of no Water
  9. Algernon’s Decadence
  10. Funeral Blues
  11. Palindrome

Line-up:

  • Thyragon – Bas
  • Astrous – Zang
  • Achilleas C. – Gitaren
  • Nycriz – Drums
  • Anax – Gitaren

Links: