Panychida – Grief for an Idol

Panychida – Grief for an Idol
Paragon Records, 2013

Nog steeds niet bekomen van de magistrale blackmetal-uitgaves uit Tsjechië van vorig jaar blijf ik uitkijken naar onontdekte schijven uit dat landje. Deze band kwam ik eind december 2013 tegen. Een pagan blackmetalband die zonder tralala tekeer gaat in het zwarte muziekgebeuren. Dit is de derde plaat van de gasten uit Pilsen.

Het is dan wel geen Skyforger, maar deze pagan bende overstijgt met zijn degelijk uitgewerkte en authentiek klinkende metal makkelijk de horde Duitse genregenoten. Nochtans is de muziek op Grief for an Idol doorspekt met het heaviër werk van Bathory en gaat het er even vaak melodisch en sfeervol aan toe als dat er gegrepen wordt naar snelheid of agressie. Voor een zeldzame keer klinken de occasioneel aangewende fluitjes zoals ze moeten en zorgt het voor extra animo zonder te overheersen. Dit is gewoon uitermate degelijk.

Mensen die hun heil zoeken in pagan metal in een blackmetal-uitvoering en heavy elementen, zonder dat het olijk en vrolijk wordt, die moeten zich wenden tot dit Panychida. Niet helemaal my cup of tea, daarom tien punten bijtellen als je hier van houdt.

Tracklisting:
Panychida

  1. Dance of the Fiery Stars
  2. Two Untouched Moments
  3. Krasatina (Grief for the Idol)
  4. Wayfarer’s Awakening
  5. Don’t Tell Lies to Children
  6. Doomsayer
  7. O veliji Vez?
  8. The Great Dance of Dionysus
  9. Love Bombing
  10. Minnestund
  11. Perchta

Line-up:

  • Tali? – Bas
  • Honza Vanek – Gitaren
  • Mira Sinneral Lavièka – Gitaren
  • Vl?ák – Zang

Links: