Burial Hordes – Incendium

Burial Hordes – Incendium
Hellthrasher Productions, 2014

Het Griekse kwartet Burial Hordes gaat al vanaf 2001 mee. Je mag dus verwachten dat er in de loop der jaren de nodige ervaring is opgedaan met betrekking tot het componeren en opnemen van een cd, temeer daar er inmiddels een dozijn releases uit zijn gekomen waarvan dit Incendium de derde volledige cd is.

Nou, dat is dan ook gelukt. Acht prima nummers in traditionele old-school deathmetal-stijl krijgen we voor de kiezen. De overstap van Pulverised naar het relatief kleinere Hellthrasher Productions is geen degradatie geworden. Integendeel, het is alsof Burial Hordes wil bewijzen dat ze een plek in de bovenste regionen van de scene meer dan waard is.

Opener Unleash Havoc trapt lekker fel af en zet daarmee de toon. De volgende nummers zijn in hetzelfde straatje en met Path Of Bloodshed wordt er een iets rustigere track gespeeld die het toch in zich heeft een uitermate zieke sfeer neer te zetten, vooral door het gebruik van dissonante gitaarklanken.

Wanneer Burial Hordes snel speelt, doet het denken aan Malevolent Creation, Grave en Bolt Thrower. Als het tempo omlaag gaat doet het sterk denken aan Autopsy. Toevallig niet de minste namen in de scene en Burial Hordes doet een aardige poging om de kwaliteit van genoemde bands te benaderen.

Dat de band haar genre-genoten niet klakkeloos kopieert maar ook eigenzinnig en origineel uit de hoek weet te komen, bewijst het tussenstuk van Scorned. De gesproken woorden en monnikenzang zijn sfeerverhogend en komen de toch al zieke sfeer die Incendium uitstraalt ten goede.

Deathmetal zit de heren duidelijk in het bloed. Abomination bijvoorbeeld is een nummer wat schijnbaar achte- en moeiteloos wordt gespeeld. Maar schijn bedriegt, hier ontvouwt zich een mooi en dynamisch nummer waarin goed wordt geschakeld tussen het snelle tempo en de slepende stukken.

Productioneel is het allemaal dik in orde. De gitaren klinken donker en moddervet, de drums zompig en de stem lekker rauw, diep en gruizig. Devo (Marduk) tekende voor het geluid en heeft deze taak prima uitgevoerd.

Om het geheel samen te vaten: het totaalplaatje klopt. Songtechnisch is het genieten, het geluid is precies wat je van deathmetal mag verwachten en ook het artwork sluit goed aan op de muziek. Een goede release van een stel muzikanten dat weet hoe old-school deathmetal moet worden gespeeld en dient te klinken.

Tracklisting:
Burial Hordes - Incendium

  1. Unleash Havoc
  2. Horns of Consecration
  3. Nailed Curse
  4. Path of Bloodshed
  5. Abomination
  6. Scorned
  7. Black Shrouds of Depravity
  8. Incendium

Line-up:

  • Cthonos – Vocalen
  • N.E.C.R.O. – Gitaar, basgitaar
  • Psychaos – Gitaar, basgitaar
  • Nuctemeron – Drums

Links: