Age Of Torment – I, Against

Age Of Torment – I, Against
Wormholedeath Records, 2013

Age Of Torment, het zou zomaar later in de geschiedenisboeken kunnen staan ter aanduiding van het tijdperk waar mij nu in leven. Vooralsnog hebben we in dit geval te maken met een uit Brussel afkomstig bandje. In vergelijking met enkele andere Belgische releases die voorgaand jaar zijn besproken heeft Age Of Torment meteen punten extra voor het afleveren van een professionele plaat met dito muzikanten. Deze ‘Machine Head on deathmetal’- variant (aldus de infosheet van Wormholedeath Records) schotelt ons een mash-up voor van moderne metalcore met thrash- en deathmetal-invloeden. Voor de band inmiddels de tweede langspeler trouwens.

Met de quote hierboven, aangehaald uit de infosheet dus, ben ik het niet helemaal eens. Dat zou alleen gelden als het album bol stond van de deathmetal en dat is niet het geval. Wel is me duidelijk dat de band qua professionaliteit niet onder doet voor een band als Machine Head, zo klinkt het geheel althans. Verdere vergelijkingen vind ik ook niet zozeer passend op wat statisch riffwerk na. Vooral zanger Shaun trekt op I, Against een strot open die op alle punten sterk is en ook de verschillende regionen van metalzang betreedt. De aangehaalde mash-up van moderne metal(core) met thrash (voornamelijk vanuit de ritmesectie) is daarnaast wel bepalend voor het geluid van dit album.

Met de vlam in de pijp werkt Age Of Torment zich door de tracklist, waarvan de meeste nummers onder de vier minuten klokken, wat het luisteren ook aangenaam maakt. Ik moet zeggen dat dit album vanuit “commercieel” inzicht ook best kans heeft bij een groot publiek aan te slaan. Korte maar stevige nummers vol afwisseling, melodie én dus een zanger waar je best u tegen mag zeggen. Geen overdreven geklooi met instrumenten maar gewoon straightforward metal. Nummers die me echt naar de strot pakken zitten er niet bij, lekkere grooves zitten er wel in. In Native bijvoorbeeld, waar het thrashritme lekker afwisselt met de modernere metalvarianten. De interludes die we vinden op het album zorgen voor het zelden ontbrekende stukje akoestisch spel. Misschien zou de hele plaat beter onder de noemer groovemetal kunnen vallen, al verandert dat niets aan de kwaliteit. Prima gedaan door deze Belgen.

Tracklisting:
Age Of Torment - I, Against

  1. Silencio
  2. When I Tear Down The Walls
  3. Even If I Die
  4. Native
  5. Interlude 2.1
  6. My Own Disease
  7. Your Skill Will Burn
  8. I, Against
  9. Interlude 2.2
  10. By My Own Hand
  11. Witness The End
  12. Il N’y A Pas D’Orchestre
  13. Liberate Tuteme Ex Infernis
  14. Salvation

Line-up:

  • Shaun VC – Zang, Gitaar
  • Nico P. – Bas
  • Jon M. – Gitaar
  • Bruno G. – Drums

Links: