Wijlen Wij – Coronachs Of The ?

Wijlen Wij – Coronachs Of The ?
Solitude Productions , 2014

Deze Belgische samenwerking komt voort uit twee bands, te weten Solicide en Pantheist. Het zal dus ook geen verbazing wekken dat hier invloeden van terug te horen zijn op dit tweede album van Wijlen Wij. Zeven jaar heeft de band gedaan over de opvolger van het gelijknamige debuutalbum en die snelheid horen we op dit album terug.

Vanaf opener …Boreas ligt het tempo trager dan traag en domineren de loodzware maar toch vrij heldere riffs. Wat de muziek direct heel herkenbaar maakt is het keyboardwerk door Kostas Panagiotou, waarbij voornamelijk orgelklanken de sfeer heel duidelijk bepalen. Hoewel het tempo traag ligt weten ze er van tijd tot tijd toch, zonder echte versnelling, wat dubbel baswerk en zelfs blastbeats doorheen te mengen, wat in de funeraldoom toch wel vrij ongebruikelijk is. De boodschap die middels de verstaanbare putgrunt van Lawrence van Haecke wordt overgebracht is geen vrolijke en dat god dood is, is aan het einde van Laying Waste to the City of Jerusalem echt wel duidelijk. Naast deze grunt wordt er ook gebruik gemaakt van cleane vocalen wat er zeker tijdens afsluiter From The Periphery voor zorgt dat het zeer sterk naar Pantheist neigt.

Het duurt even voor dit album zich nestelt, maar daarna ontvouwt het zich tot een prima album met diverse en zeer herkenbare songwriting waarbij de nummers goed blijven hangen. Wat mij betreft zijn dat positieve elementen, zeker voor een zwaarmoedig genre als dit, waardoor ik dit als eerste aanrader in dit genre voor 2014 kan meegeven.

Wijlen Wij cover
Tracklisting:

  1. …Boreas
  2. Die Verwandlung
  3. Laying Waste To The City Of Jerusalem
  4. A Solemn Ode To Ruin…
  5. From The Periphery

Line-up:

  • Kris Villez – Drum
  • Kostas Panagiotou – Gitaar, Keyboard, Zang
  • Lawrence van Haecke – Zang
  • Geert van Mook – Basgitaar

Links: