Idensity – Chronicles

Idensity – Chronicles
Send The Wood Music, 2013

Dan Swanö is een druk baasje. Ook het Franse Idensity zocht de meesterproducer op voor het geluid van zijn laatste creatie,genaamd Chronicles. Het zestal uit Frankrijk nam deze langspeler op in 2012. Deze werd oktober vorig jaar uitgegeven onder het tevens Franse Send The Wood Music.

De keuze voor een goed geluid heeft dusdanig gewerkt dat dit in combinatie met de ook wel kunstige vorm van musiceren het album Chronicles een meer dan prima plaat maakt. Met de roots gevestigd in de deathmetalmuziek voegt Idensity op deze plaat goed gearrangeerde elementen toe van dark en symfonische metal. De zekere grandeur die hiermee over de elf tracks ligt is niet mis en zeker de toevoeging van een violiste in het geheel is van een niet te onderschatten waarde.

Het titelnummer vinden we op de eerste plek in de lijst, startend met een epische intro van strijkers, blazers, koren en chantzang. Langzaam worden hier de drumelementen en grunts toegevoegd, die eerste zich steeds versnellend tot een aangename blastbeat met strakke fills. Wanneer de inbreng van de viool groter wordt schakelt het geheel om naar lagere tempo’s waarbij de cleane zang en symfonie het lied bombastisch afmaken. Over The Abyss begint met een lekker deuntje (Zweedse) deathmetal waaroverheen binnen de kortste keren ook weer de viool knalt. Het nummer blijft verder op een middentempo spelen, voorzien van meerstemmige zangpartijen afgewisseld met grunts. De viool blijft een grote rol voorbehouden. Vol en diep klinken de bassende instrumenten, zuiver doch dreigend blijven de riffs en deathmetalzang; de hand van Swano.

Sekhmet opent met toetsenspel en vormt in zijn geheel een wat trager nummer waar duidelijk duistere dramatiek in naar boven komt, een gegeven dat eigenlijk wel voor heel Chronicles geldt. Bij samenspel van alle instrumenten trekt een wall of sound zich op waarin je jezelf lekker kunt verliezen. In Mofa horen we koorzang en het gebruik van wereldmuziek-instrumenten in de beginminuut, ontaardend in zweverig vioolspel om vervolgens het gehele nummer met een soort folkmetal-inslag instrumentaal te vullen. The Seven Seals en de overige nummers scharen allemaal onder het concept van bovengenoemde omschrijvingen. Elk lied zijn eigen tempo en epiek, overal een grote rol voor de viool (in Antikhristos een sublieme bijdrage zelfs). Echt naar waarden van deathmetal blazen op de drums is er niet overal bij, wel horen we op de tweede helft van het album nog wat gastbijdragen van een niet nader genoemde vocaliste en blijft elke track een bepaalde emotie en atmosfeer uitdragen. Idensity heeft met Chronicles een plaat gemaakt om zonder verveeld te raken af te luisteren.

Tracklisting:
Idensity - Chronicles

  1. Chronicles
  2. Over The Abyss
  3. Sekhmet
  4. Mofa
  5. The Seven Seals
  6. Antikhristos
  7. Typhon
  8. Madhi’s Arrival
  9. Annunaki
  10. Mantra
  11. Loki

Line-up:

  • Jean Philippe Ouamer – Drums
  • Christophe Ferreira – Zang
  • Logan Chmilewsky – Bas
  • Antoine Leboisselier – Gitaar
  • Mayline G. – Viool
  • Lionel Nardari – Gitaar

Links: