Valkyre – Our Glorious Demise

Valkyre – Our Glorious Demise
Valkyrie Rising, 2014

Niet in de gauwigheid van het lezen Valkyria zien staan, want dat is toch wat anders dan het uit België afkomstige Valkyre. Dit zestal kwam onlangs na een kleine zeven jaar bestaansrecht terecht bij het Duitse label Valkyrie Rising (sinds een jaar echt actief en voorlopig uitsluitend voor female fronted metal) om hun debuut-langspeler op te nemen. De muziek op Our Glorious Demise omvat een mix van moderne gothicmetal met veel melodie en powermetal-neigingen, alles sterk beïnvloed door klassieke (gitaar)muziek en een evenwichtige samenhang van toetsensymfonieën in combinatie met de snaar- en slaginstrumenten.

Daar ik mezelf tegenwoordig bijna een deskundige durf te noemen op het gebied van female fronted-bandjes wegens de vele albums die ik met zulks format mag/mocht recenseren kan ik het niet helemaal nalaten mijn kritische blik voornamelijk op het vocale gedeelte te vestigen. Daar kom ik op terug na het behandelen van de rest. Muzikaal gezien heb ik namelijk geen nadelige opmerkingen voor Valkyre, het is dan ook niet onverdiend dat het groepje zich eindelijk onder een label mag scharen. Het klinkt helder, misschien wat té klinisch (wat niet aan de band maar aan de producer zal liggen), maar het staat als een bescheiden huisje. Duidelijk is dat de toetsenpartijen goed uitgedacht zijn en niet klakkeloos de gitaarakkoorden opvolgen, ze volgen hun eigen melodielijn, soms zweverig met strijkersklanken, soms helder pianospel. Dit inclusief de nodige koorvocalen maar enkel ter versterking en niet als fundament. Het geheel klinkt vlot en modern, alle benodigde ingrediënten zitten er in, de afwisseling daarbinnen is ronduit goed. Enkel riffwerk doet denken aan Nightwish uit de tijd van Angels Fall First en een korte periode na het verschijnen daarvan, de solo’s zijn van behoorlijke heavy- /powermetal-kwaliteit. In de eerste helft van de tracklist zou je met wat fantasie ook wat Rhapsody-achtige orkestraties kunnen horen, zij het veel minder bombastisch. De drums tillen samen met het gitaarwerk de muziek regelmatig naar een krachtiger niveau door middel van galopritmes. Loeihard gaat het nergens, maar de drummer geeft Our Glorious Demise een waterdichte bodem.

Dan nu het euvel waar ik persoonlijk tegen aanloop; frontmadam Claudia. Zeggen dat ze niet kan zingen zal ik niet doen, dan lieg ik, maar ten opzichte van het instrumentengebeuren is het een “teleurstellende” factor. Dit zou overigens wel verholpen kunnen worden als er iets aan gesleuteld zou zijn bij het mixen van de schijf (en aangezien ik het nooit live heb gehoord zal ik het dus ook niet meteen op haar persoonlijk afschuiven). Na de bijna anderhalve minuut durende “intro” binnen het nummer Stories wordt de verwachting van het album door de band namelijk behoorlijk hoog gelegd, toch wordt dit gevoel drie seconden later compleet platgelegd wanneer de frontvrouw haar keeltje opentrekt. Het is iets waar ik mijn vinger niet op kan leggen, ze zingt absoluut niet vals maar misschien past een andere toonhoogte gewoon beter bij de muziek. Het bereik van haar stem lijkt nu afgevlakt en minder groot dan het misschien is. Na een enkel nummertje ben je er als geheel wel aan gewend, maar het zal je meerdere malen opvallen tijdens het album (track drie, vier, etc).

Over het geheel dus zeker een te pruimen album, een wapenfeit waar de band mee verder kan. Voorlopig kan Valkyre teren op de goede scores die dit album tot op de dag van vandaag behaald. Naar gelang de tot voor kort geleden “amateurstatus” van het zestal is nu bewezen dat het wel snor zit wat betreft het maken van professionele muziek.

Tracklisting:
Valkyre - Our Glorious Demise

  1. Stories
  2. Call Of The Valkyrie
  3. A Good Day To Die
  4. Will U Be There
  5. Walk My Love
  6. Consolamentum
  7. Wide Awake
  8. Mother
  9. Whispering Thoughts
  10. I Am Here

Line-up:

  • Claudia Michelutti – Zang
  • Kris Scheerlinck – Gitaar
  • Erik Vanhauwaert – Gitaar
  • Tom Everaert – Bas
  • Nele Colle – Keyboards, Achtergrondzang
  • Peter Van Sweevelt – Drums

Links: