Reinxeed – A New World

Reinxeed – A New World
Liljegren Records, 2013

Dit is het zesde album van Reinxeed en als je weet dat hun debuut in 2008 uitkwam, weet je dat deze Zweden een behoorlijk hoog werktempo hebben. Neem daarbij het feit dat bandleider Tommy ook nog betrokken is bij tal van zijprojecten en het wordt pas echt indrukwekkend. Een dergelijke werkethos heeft al eens zijn weerslag op de kwaliteit van het gebodene en daar lijkt A New World toch een beetje last van te hebben.

Vooropgesteld dat Reinxeed geen enkel slecht nummer heeft geschreven voor deze plaat, gebiedt de eerlijkheid mij toch te melden dat het niveau van de voorgaande platen niet overal gehaald wordt. De symfonische powermetal zit dan wel vol pakkende melodieën, aanstekelijke zang en imponerende soli; ik betrap de band er meer dan eens op dat ze gewoon gezellig op hun schop staan te leunen. En omdat het hier gaat om een powermetalband en niet de plantsoendienst, is dat nefast voor de algemene indruk die Reinxeed achterlaat.

De ritmiek had bijvoorbeeld wel wat inventiever mogen zijn, de zanglijnen balanceren soms op het randje van pathetisch en de refreinen zijn vaak wel erg voor de hand liggend. Het zijn jammerlijke vaststellingen wanneer de potentie van een band hoorbaar wel aanwezig is.

A New World is niet het soort album dat Reinxeed zich in deze fase van hun carrière kan permitteren. Misschien moet meneer Reinxeed zelf wat minder hooi op de vork nemen en komt de kwaliteit op die manier vanzelf terug. Een missertje.

Tracklisting:Reinxeed - A New World

  1. Distant Horizon
  2. Into the Darkness
  3. The Journey Home
  4. The Star
  5. Final Destination
  6. Northern Allstars
  7. Chalice of Time
  8. Curse and Damnation
  9. Guitar Hero
  10. A New World

Line-up:

  • Tommy ReinXeed – Zang, gitaar
  • Alex Oriz – Gitaar, zang
  • Chris David – Basgitaar
  • Alfred Fridhagen – Drums

Links: