Mutation – Error 500

Mutation – Error 500
Ipecac Records, 2013

Error 500, het is een melding die je krijgt op een website als er iets mis is met de server. Het is een goede titel voor de plaat van Mutation aangezien er muzikaal ook een steekje los zit. Het project van Ginger Wildheart heeft een aantal bekende namen in zijn line-up zitten. Jon Poole van de Cardiacs en Shane Embury van Napalm Death namen de baspartijen op, Mark E. Smith van The Fall komt nog zijn gal spuwen en zelfs Merzbow (de Japanse herriemaker) is van de partij. Een kleurrijk gezelschap dat voor een potpourri zorgt.

Het is niet verbazend dat deze plaat op Ipecac is uitgekomen, dit is namelijk het label van Mike Patton, een man die ook bekend staat om zijn experimentele uitvluchten. Error 500 gaat echt alle kanten op en gelukkig zijn er muzikanten aan het werk die dit in goede banen kunnen leiden. Een kleine impressie van de muzikale route: Van explosieve grindcore naar een koor aan uw rechterkant, door naar industrial en noise om daarna een scherpe bocht naar pop en punk te nemen en de noiserockroute op te gaan. Waar is de bestemming? Menigeen zal genoeg rondjes draaien zonder een weg te vinden, de muzikale avonturiers die houden van een uitdaging waarschijnlijk wel.

We kennen natuurlijk Frank Zappa als de ultieme genrehopper binnen een compositie. Mutation is ook zo’n genrehopper, maar dan met een hele korte aandachtsspanne en een explosief karakter, telkens op zoek naar iets nieuws. Dit betekent trouwens niet dat het altijd zware kost is aangezien het allemaal op een gezellig drukke manier gebracht wordt. Vooral White Leg weet de chaotische passages en zeer melodieuze refreinen erg goed te vermengen. Liefhebbers van The Dillinger Escape Plan en het extremere werk van Devin Townsend moeten deze plaat zeker eens gaan beluisteren.

Tracklisting:
Woods Of Desolation – As The Stars

  1. Bracken
  2. Utopia Syndrome
  3. White Leg
  4. Protein
  5. Mutations
  6. Computer, This Is Not What I…
  7. Sun Of White Leg
  8. Relentless Confliction
  9. Innocents In Morte
  10. Benzo Fury

Links: