Manes – Teeth, Toes and Other Trinkets

Manes – Teeth, Toes and Other Trinkets
Debemur Morti, 2014

Wat Manes de laatste jaren uitspookt heb ik eigenlijk niet gevolgd. Ik weet alleen dat Under ein blodraud maane uit 1999 een lekker blackmetal-album is waar velen lyrisch van worden (nog steeds) en dat ik Vilosophe uit 2003 behoorlijke bagger vond. Tegenwoordig zijn ze te vinden in de avantgarde jazzy electrowereld, maar dragen ze nog wel wat metal in zich. Een beetje zoals Ulver zou je denken. Klopt. Verder dan woorden gaat die vergelijking trouwens totaal niet op. Hou ze dan ook uit elkaar.

De eerste luisterbeurten vond ik dit Teeth, Toes and Other Trinkets, wat eigenlijk een verzameling is van het werk dat de laatste jaren vervaardigd werd, behoorlijk kut. De opener Blanket of Ashes kon ik nog wel hebben, dat klonk als een nummer uit de soundtrack van Lost Highway, een samenwerking tussen Bowie en Trent Reznor. De rest was me te weird. Na vele luisterbeurten in verschillende contexten ben ik er echter achter gekomen dat de meeste nummers van grote kwaliteit zijn. Moderne elektronische creaties met een jazzy onderstroom en gedigitaliseerde romantiek, maar met een vernuft dat de Noorse avant-garde combineert met IJslandse emotionaliteit en een ieniemienie Cockney Rebel. One More Room, Ease Yourself Back, dit is het soort muziek dat ik wil opzetten met een fles wijn erbij in de zetel, zonder televisie, met vrouwelijk gezelschap.

Er is niet alleen de soort van zwoele chillout met avantgarde geluiden, zeker niet. Nobody Wants the Truth bijvoorbeeld is een soort van Katatonisch luisterliedje in remixvorm, waar je toch best even de tijd voor neemt. Iets wat eigenlijk geldt voor alle nummers. Probleem is alleen dat je A. nergens tijd meer voor hebt tegenwoordig en B. het niets met metal te maken heeft. Ik heb het geluk gehad dat dit een verplichte opdracht was en ik daardoor wel de tijd moést nemen. Nu ben ik er zeker van dat dit een klassiekertje wordt, voor bij het dessert. Wie wel eens uitgenodigd wordt ten huize Alfvoet weet hoe laat het is…

Tracklisting:Manes

  1. Blanket of Ashes
  2. Ende (Live)
  3. Ease Yourself Back (Into Conciousness)
  4. The Cure-All (Remix)
  5. One More Room
  6. Nobody Wants the Truth
  7. Tzolv
  8. Transmigrant
  9. Nodamnbrakes
  10. Diving With Your Hands Bound [Nearly Flying]
  11. Deeprooted (8-bit)

Line-up:

  • Tor-Helge Skei – Gitaren, Keys, Programmering
  • Torstein Parelius – Bas
  • Rune Hoemsnes – Drums, Percussie
  • Eivind Fjoseide – Gitaren
  • Asgeir Hatlen – Zang

Links: