Iron Savior – Rise of the Hero

Iron Savior – Rise of the Hero
AFM Records, 2014

Het lijkt een goed jaar te gaan worden voor de Duitse powermetal-divisie. Niet gedacht dat ik dat ooit zou zeggen. Primal Fear en Stormwarrior brachten al twee puike platen uit dit jaar, en nu is er Iron Savior. Een band die ik nooit een slechte plaat heb zien uitbrengen, brengt zijn beste album in jaren uit. Powermetal zoals ze hoort te zijn.

De gemiddelde snelheid op Rise of the Hero is hoog, ideaal wanneer je nood hebt aan een ferme dosis pepmiddel. De teksten die ermee vergezeld gaan zijn al even oppeppend. Powermetal pur sang, vol gespierde heroïek en dat zonder meligheid. Iron Savior heeft hiervoor veel te danken aan Piet Sielck, toch wel één van de meest mannelijk klinkende zangers in het powermetalgenre. De man heeft dan wel een beperkter bereik dan de doorsnee heavy jodelaar, hij
compenseert het ruimschoots met al zijn overgave en overtuigingskracht. Zelfs in een Accept-nummer als Dragon King vergeet ik het bestaan van de skip-knop, terwijl ik echt een hekel heb aan klassieke heavy metal. Ik wil maar zeggen.

Nummers als Last Hero, Revenge of The Bride, From Far Beyond Time en zelfs de “hymne” Burning Heart maken Rise of the Hero op slag een klassiekertje in het genre en bevestigen de topklasse-status van Iron Savior, inclusief clichés, en inclusief alle foutheid die er onvermijdelijk aan vasthangt.

Tracklisting
Iron Savior

  1. Ascendence
  2. Last Hero
  3. Revenge of the Bride
  4. From Far Beyond Time
  5. Burning Heart
  6. Thunder from the Mountains
  7. Iron Warrior
  8. Dragon King
  9. Dance with Somebody (Mando Diao cover)
  10. Firestorm
  11. The Demon
  12. Fistraiser

Line-up:

  • Piet Sielck – Zang, Gitaren
  • Jan-Sören Eckert – Bas
  • Thomas Nack – Drums
  • Joachim “Piesel” Küstner – Gitaar

Links: