Eye Of Solitude – Canto III

Eye Of Solitude – Canto III
Kaotoxin Records , 2013

Dit album van deze doom giganten is vrij hoog in de eindlijsten geëindigd in 2013 maar had hier de revue nog niet gepasseerd. Daarmee komt met deze review gelijk een oplossing, want dat verdient deze derde worp absoluut. Deze Britten hebben wederom flink hun best gedaan en hebben geprobeerd zowel muzikaal als tekstueel verdieping te zoeken. De teksten zijn dan ook gebaseerd op Dante’s Inferno en beschrijft de afdaling naar de hel en muzikaal zijn er gastbijdrages op de viool en extra cleane zang.

Wat we voorgeschoteld krijgen is symfonische funeraldoom met hints naar zowel death- als blackmetal in de gitaren maar ook middels passages met blastbeats. Dit album is zodanig opgebouwd dat de emoties en desolate landschappen zich langzaam afwisselen. De sfeer die middels akoestische passages op viool en gefluister wordt opgebouwd vindt een einde in machtige erupties van wanhoop die aansluiten bij gevoelens die het karakter uit Dante’s gedicht zal moeten voelen. De wanhoop heeft hier en daar zelfs de kracht van de betere suicidal blackmetal.

De kracht van dit album ligt in de uitwerking en bedachtzaamheid van elke passage maar daarin ligt nu ook net die valkuil. Door de vrij lange nummers en hierdoor lange speelduur kan de luisteraar op momenten zijn aandacht wel eens verliezen en dan tijdens een rustige passage net even in slaap gesust worden om er net zo abrupt weer uit gewekt te worden. Deze dynamiek zorgt ervoor dat dit een album is geworden dat bij voorkeur beluistert dient te worden met de hoofdtelefoon.

Door het constant hoge niveau van de muziek is dit een werkje geworden dat de hoge plaats in de jaarlijsten zeker ook verdient heeft. Mocht je dit album dan ook om wat voor reden dan ook gemist hebben, geef het bij deze een kans en laat je meeslepen

EOS cover
Tracklisting:

  1. Act I: Between Two Worlds (Occularis Infernum)
  2. Act II: Where the Descent Began
  3. Act III: He Who Willingly Suffers
  4. Act IV: The Pathway Had Been Lost
  5. Act V: I Sat in Silence
  6. Act VI: In the Desert Vast

Line-up:

  • Daniel Neagoe – Vocalen
  • Indee Rehal-Sagoo – Gitaar
  • Mark Antoniades – Gitaar
  • Pedro Caballero Clemente – Toetsen
  • Chris Davies – Bas
  • Adriano Ferraro – Drum

Links: