Black Space Riders – D:REI

Black Space Riders – D:REI
Eigen Beheer, 2014

Soms kan je niet geloven wat nog onder de noemer ‘eigen beheer’ durft te vallen, al kan het zijn dat het roer voor de Oostenrijkse band Black Space Riders al gekeerd is sinds januari dit jaar. Dat was het moment waarop de derde plaat van de heren verscheen, met de passende titel D:REI. Iets voor de liefhebbers van stoner, slepende zaakjes en een boel vocale en geluidstechnische experimenten. Echter ook met space-rock invloeden en een behoorlijke psychedelische lading gepresenteerd.

Door deze plaat van maar liefst een uur en twintig minuten aan speelduur stel ik me geregeld de vraag of het hier om dezelfde band gaat. Op het eerste zicht, ten minste als je de heren van de band bekijkt, lijkt het om een veteranenband te gaan die in het leven wat muzikale standvastigheid opzoekt. Met die overtuiging werd ik nog vrolijker van deze kersverse plaat. Groovy rocktracks met een atmosferische gelaagdheid en een ritmische hypnose worden aangereikt, in afwisseling met psychedelische stoner en een haast oldschool gothic zangstijl die erop geplaatst wordt.

Andere tracks klinken dan weer compleet anders met groovy, niet al te klassieke catchy rock, maar wel met uiterst verzorgde en emotionele cleane zanglijnen. Dan weer kruipt er wat acid met post-rock accenten in die met slepende fases wordt afgewisseld. Hebben we dan alles gehad? Nee hoor, catchy rock moest de revue ook nog passeren op Letter To A Young One en kan eigenlijk perfect naast Queens of The Stone Age geplaatst worden, tot halverwege die kolkende psychedelische rockmassa over je heen stort om weer terug te gaan naar het luchtigere. Ode aan deze heren! Mijn favoriet is echter nog steeds Give Gravitation To The People: gewoon schitterend hoe dit psychedelische shake-experiment past binnen de parel die deze Oostenrijkers afleveren. Luisteraars die graag iet of wat psychedelische lading op hun stonerbrood smeren, dit is je kans op kwaliteitsmateriaal!

Tracklisting:

…

  1. Stare At The Water
  2. Bang Boom War (Outside My Head)
  3. Rising From The Ashes of Our World
  4. Give Gravitation To The People
  5. Way To Me
  6. Temper Is Rising
  7. The GOD-Survivor
  8. I See
  9. Leave
  10. Space Angel (Memitim)
  11. Major Tom Waits
  12. Letter To A Young One
  13. The Everlasting Circle of Infinity

Line-up:

  • JE – Zang, Gitaar
  • SLI – Gitaar, Zang
  • SAQ – Bas, Zang
  • CRIP – Drum, Zang
  • SEB – Zang, Geluidseffecten

Links: