The Wounded Kings – Consolamentum

The Wounded Kings – Consolamentum
Candlelight Records, 2014

In dit troosteloze niet winterse en bij vlagen herfstachtige weer is een nieuw doom album van The Wounded Kings meer dan welkom, om het depressieve gevoel nog eens even uit te vergroten. Met Consolamentum is dat bij deze Britten in goede handen.

Op het eerste oor lijkt er tijdens het openingsnummer niets nieuws onder de schaduw, maar als na een gebruikelijke lange en langzame opening zangeres Sharie Neyland begint, valt direct een wezenlijk verschil op met het voorgaande album In the Chapel of the Black Hand. Alwaar haar vocalen toen verzopen in de mix, zijn ze nu duidelijk hoorbaar en zorgt dat voor menig kippenvelmoment, zoals bij het einde van The Silence. Het zorgt er ook voor, dat Consolamentum daardoor net wat makkelijker wegluistert, zonder dat de muziek ook maar iets toegankelijker is geworden. Met uitzondering aan het slot van Gnosis blijven de songs langzaam en stroperig en is er geen vrolijke noot te bekennen. Middels drie korte instrumentaaltjes zorgt de band er tevens voor, dat je even een adempauze krijgt om de andere lange nummers goed tot je te nemen.

Wederom heeft The Wounded Kings een uitstekend doom album afgeleverd. Fans van het eerdere werk kunnen dit blindelings aanschaffen. Diegenen die indertijd twijfelden, zouden over de streep getrokken kunnen worden door de nu duidelijker hoorbare vocalen. Dit is jaarlijst materiaal!

Tracklisting:
The Wounded Kings - Consolamentum

  1. Gnosis
  2. Lost Bride
  3. Elige Magistrum
  4. Consolamentum
  5. Space Conqueror
  6. The Silence
  7. Sacrifice

Line-up:

  • Sharie Neyland – Zang
  • Steve Mills – Gitaar, Toetsen
  • Alex Kearney – Gitaar
  • Al Eliadis – Bas
  • Mike Heath – Drums

Links: