Malthusian – MMXIII

Malthusian – MMXIII
Invictus Production, 2013

Altar Of Plagues is wat mij betreft op een hoogtepunt gestopt met Teethed Glory and Injury. Johnny King (de drummer) heeft inmiddels aansluiting gevonden bij Malthusian waar een gitarist van Mourning Beloveth (Pauric Gallagher) de bas en vocalen voor zijn rekening neemt. MMXIII is de eerste demo van het Ierse gezelschap.

Wraith///Plague Spore weet gelijk de toon te zetten met grimmige riffs op een doomtempo, na een aantal minuten komt de boel echt op gang en komen we in een guur deathmetalfestijn terecht zoals we het vorig jaar ook van een band als Grave Miasma hebben gehoord: met heel veel galm en demonische vocalen. Met drie zangers krijg je een verscheidenheid aan vocale stijlen. Ze gaan van diepe brullen naar gepijnigde schreeuwen en doodsrochels.

Malthusian balanceert tussen deathmetal, blackmetal en doommetal in, The Mother’s Blade opent namelijk met een tremolerende gitaarlijn om daarna vooral in de drumpartijen meer richting deathmetal te gaan en aan het eind wordt het tempo flink omlaag gegooid met mokerslagen op de drums. Vooral de eerste twee tracks zijn vrij lang, maar ze vervelen geen seconde door snelle overgangen en veranderingen in dynamiek, in de gitaren wordt er in de meer dreigende stukken veel dissonantie gebruikt.

Deze demo is voor fans van bands als Portal, Grave Miasma, Sonne Adam en Bölzer zeker een aanrader. Strak gespeeld, maar de productie zorgt voor een obscure vibe die nog wel veel detail laat horen en daarmee sfeerverhogend is.

Tracklisting:
Malthusian – MMXIII

  1. Wraith///Plague Spore
  2. The Mother’s Blade
  3. Hallucinogen

Line-up:

  • AC – Zang, Gitaar
  • JK – Drums
  • MB – Zang, Gitaar
  • PG – Zang, Bas

Links: