Nebulous – Nebulous

Nebulous – Nebulous
Eigen beheer, 2013

Goed, je bent een thrash-fanaat en treft een aantal gelijkgestemden die ook nog een instrument beheersen. Je vindt ook nog een oefenhok, schrijft een stuk of twaalf nummers en besluit negen daarvan op te nemen. Je perst dit op een cd en brengt dit vervolgens in eigen beheer uit. Waarom dan niet de moeite nemen om wat variatie in je muziek te gooien en het geel goed te laten klinken?

Uiteraard beukt de moderne thrash aan alle kanten, groovet en swingt het meer dan een Afro-Amerikaan in een disco. Hier en daar zit een mooi semi-akoestisch intermezzo wat ook onder de daaropvolgende riff past (Nausea) en wordt er een poging gedaan clean te zingen (Hyperborea). De afwijkende ritmes in Sorah waarbij drums en gitaar tegen elkaar ingaan zijn leuk gevonden, dat moet ik de heren nageven. En toch wil het niet lukken met de muziek van Nebulous.

De reden daarvan is enerzijds het geluid van Nebulous. De drums klinken te vlak en zijn duidelijk hoorbaar door een computer gehaald. De echo van de snare is bijvoorbeeld totaal dichtgedraaid. Er zit blijkbaar een dunne scheidingslijn tussen mechanisch drummen (lees: strak spelen) en mechanisch klinken (met behulp van wat technische hulpmiddelen en een producer die de weg op het mengpaneel weet te vinden). Anderzijds klinken de gitaren veel te eentonig, spannend wordt het nergens. Het doet op zijn best denken aan een matige Soulfly-ripoff al ben ik bang dat Max Cavalera me voor deze vergelijking persoonlijk wat botten wil breken. Het vocale geschreeuw verveelt al na een half nummer. In de wetenschap dat er dan nog acht nummers komen, belooft dit een hele zit te worden.

Als recencent probeer ik ook altijd met positieve en opbouwende kritiek te komen. In het geval van Nebulous kom ik niet verder dan: snel de oefenruimte weer in. Werk aan je repertoire, verbreed je horizon en probeer andere invloeden ook in je muziek te stoppen. Ga daarna op zoek naar een producer die het menselijke aspect van je muziek beter tot zijn recht doet komen, creeër een organischer geluid en zet daarna eens vijf nummers op een ep. Ik ben benieuwd wat dat op gaat leveren.

Tracklisting:
Nebulous - Nebulous

  1. Abnegation
  2. Dharma
  3. Nausea
  4. Hyperborea
  5. Gaea
  6. Sorah
  7. Ethereal
  8. Benighted
  9. Contemplation

Line-up:

  • Snake – Vocalen
  • Viktor – Gitaar
  • Pingas – Gitaar
  • Rui Silva – Basgitaar
  • Marcelo Aires – Drums

Links: