Ocean Districts – Expeditions

Ocean Districts – Expeditions
Eigen beheer, 2014

Expeditions is het debuut van vier muzikanten uit Estland die ook in onder andere Echosilence, Burn Still, en STEM spelen. Met Ocean Districts wilden ze eens iets nieuws proberen.

Het resultaat zijn negen instrumentale nummers, een enkele sample niet meegerekend. De cd ademt een sfeer uit die erg relaxed is. Het lijkt alsof de nummers uit verschillende jamsessies zijn ontstaan en ook spontaan zijn opgenomen. Mede vanwege het ontbreken van een zanger is het vrij moeijk om onder woorden te brengen wat de muziek precies inhoudt. Dat de stem erg bepalend kan zijn voor het geluid van een band wordt des te duidelijker als deze ontbreekt.

Wat overblijft is een atmosferische cd waarop beide gitaren op de voorgrond staan, elkaar aanvullen en ondersteunen. De bas staat lekker hard en heeft een donker geluid wat zorgt voor veel “laag” in het geluid. Wanneer dat contrasteert met de warme, cleane gitaren ontstaat een mooie track als Vessels. Het daaropvolgende Endurance is onverwacht groovend en komt op het goede moment omdat het de luisteraar wakker schudt en direct weer bij de les roept.

Hoewel de totale speelduur ruim een half uur is, slaat het laatste kwartiertje de verveling toe. De afwisseling tussen drukke, heavy stukken en cleane tokkeltjes lijkt een trucje te worden. De riffs lijken onderling te sterk op elkaar en de aandacht verslapt daardoor. Hier wordt het vocale gemis pijnlijk duidelijk.

Onder de streep is dit een cd waar het muzikale vakmanschap vanaf druipt en die duidelijk met veel plezier in elkaar is gezet. Geen slecht resultaat maar een of twee nummers minder was in dit geval, hoe paradoxaal het ook mag klinken, van toegevoegde waarde geweest.

Tracklisting:
Ocean Districts - Expeditions

  1. The Horizon
  2. Arctic Circle
  3. Expedition
  4. Vessels
  5. Endurance
  6. Aurora
  7. Seven Summits
  8. Ataraxis
  9. Discovery

Line-up:

  • Martin Lepalaan – Gitaar
  • Taavi Liinak – Gitaar
  • Tanel Könd – Basgitaar
  • Risto Mötus – Drums

Links: