Blut aus Nord – Debemur MoRTi

Blut aus Nord – Debemur MoRTi
Debemur Morti, 2014

10 Jaar Debemur Morti, 100 releases. Dat moet gevierd worden. DMP0100, de eer was aan Blut Aus Nord. Drie nummers op een 7″, inclusief een cover van Pitchshifter. Het is een memorabel werkje geworden.

Vooral het openingsnummer van deze 7″ is extreem geniaal. Tetraktys past perfect in de context van MoRT(i), naar analogie met het album uit 2006. Zeer dissonant, onbehagelijk, ongemakkelijk., las ik op ons Zware Metalen-forum, veel dichter bij de waarheid kun je niet komen met woorden. Een grotere misselijkmakende schoonheid heb ik zelden gehoord. Als je dit door de speakers laat blazen en met je ogen dict op één been gaat staan dan val je gelijk omver.

Lighteater is een “conventioneler” Blut Aus Nord-nummer, dat zo plaats had kunnen nemen op één van de 777-albums. Niet enorm bijzonder, al is dat zeer relatief bij Blut Aus Nord. De Pitchshifter-cover, een neefje van Godflesh, laat ons zeggen, mede grondlegger & pionier van de Britse industrial/rock-metal. Ondergewaardeerd volgens sommigen, terecht onbekend volgens velen. Blut Aus Nord maakt er iets moois van, met veel respect voor het origineel.

Tetraktys is de parel van deze plaat en is dan ook verplichte kost voor iedereen, je moet dit eens gehoord hebben. Fenomenaal. En nu ga ik er over ophouden.

Tracklisting:
LIBER III

  1. Tetraktys
  2. Lighteater
  3. Bastardiser (Pitchshifter cover)

Line-up:

  • W.D. Feld – Drums, Keyboards
  • Vindsval – Schreeuw, Gitaren
  • GhÖst – Bas

Links: