Whispered – Shogunate Macabre

Whispered – Shogunate Macabre
Redhouse Finland Music Publishing, 2014

Klaar voor een bommetje? Een bommetje komt er namelijk aan! Voor de tweede keer bespreek ik de band Whispered, voor de eerste keer word ik met verstomming geslagen door zoveel genialiteit. Whispered heeft een extreem avontuurlijk album gemaakt, dit Shogunate Macabre combineert alles wat Finland te bieden heeft op melodisch pagan, death- en blackmetalgebied en doet er nog een paar scheppen bovenop. Geen geheim: rechtstreeks de jaarlijst in.

Neem de power-epiek van Ensiferum, de songwriting van Wintersun (inclusief de Aziatische geluiden van Time), wat speelse elementen van Finntroll (het nummer Kappa), de keyboards en koorzang van Dimmu Borgir‘s Death Cult Armageddon (Fallen Amaterasu), de viriele gitaartechniek van Children of Bodom uit de blauwe en rode periode (Follow the Reaper/Hate Crew Deathroll), de snelheid van Kalmah en je krijgt een idee van hoe Shogunate Macabre klinkt. Daarbij komt in ieder nummer nog eens het gebruik van typisch Japanse instrumenten terug (vraag me niet hoe die heten), gelijkaardig aan de methodiek die de Chinese band Tengger Cavalry toepast. Het is bij momenten een superspektakel voor liefhebbers van Scandinavische melodeath.

Als je nu nog niet overtuigd bent dan zul je het nooit zijn. Spreken bovenstaande namen je enigszins aan, zet dan die boxen open en laat het vlammen. Ik duik terug het archief in want ik ben compleet in de war over het feit waarom het debuut me niet in dezelfde mate overdonderd heeft.

Tracklisting:
Whispered

  1. Jikininki
  2. Hold the Sword
  3. Fallen Amaterasu
  4. One Man’s Burden
  5. Kappa
  6. Lady of the Wind
  7. Unrestrained
  8. Upon My Honor

Line-up:

  • Jouni Valjakk – Git&aar, strot
  • Pyrypekka “Peppe” Ruponen – Gitaar
  • Mikko Mattila – Bas
  • Jussi Kallava – Drums

Links: