Ex Libris – Medea

Ex Libris – Medea
Eigen beheer, 2014

Van het verhaal in de bijgeleverde infosheet zou iedere liefhebber van progressieve rock- of metal een knoertharde erectie moeten krijgen. Het Nederlandse Ex Libris durft in ieder geval mooie beloftes te maken. De female fronted symfometallers doen dit natuurlijk in pure onschuld, echter gaat het vaak erg mis op het gebied van (Nederlandse) gothic/symfonische- en progressieve metalbandjes met een vrouw aan het roer. Veel van de lovende woorden worden in het algemeen niet waar gemaakt, toch lijkt Ex Libris voor de verandering redelijk de waarheid te hebben gesproken.

Laat voorop staan dat zangeres Dianne van Giersbergen (familie?) duidelijk (al was het ook aangegeven op de sheet) geschoold is in zangkunst en wel onder de noemer klassiek sopraan. Waar ik normaal als eerste struikel over minderwaardige zangkwaliteiten gaat die vlieger hier niet op. Wat betreft de schijf, Medea is een ruim zestig minuten durend conceptalbum geworden rondom de Griekse vertellingen aangaande de tovenares Medea (geschreven door Euripides in 431 voor Christus). Terwijl Van Giersbergen deze tragedie vocaal verwoord zorgen de andere bandleden niet onverdienstelijk voor de muzikale omlijsting.

Na het debuutalbum uit 2008 (Amygdala) onderging de band redelijk wat bezettingswisselingen, maar kreeg zij ook de kans meer ervaring op te doen. Epica, Revamp en Stream Of Passion zijn zo maar wat namen waar Ex Libris als support mee mocht spelen. De vooruitgang is dan ook te horen op Medea. Sterke progrock, maar zoals de band ook zelf aangeeft; met metal in het DNA. De solo’s en melodielijnen, of eigenlijk het hele muzikale landschap, klinkt als een degelijke en boeiende vertaling van de ooit geschreven tragiek. Zowel van Giersbergen als de instrument-bespelers stellen niet teleur met goed uitgedachte en inventief ingewikkelde composities. Ex Libris mag zich wat mij betreft als voorbeeld stellen voor de garde Nederlandse (amateur) female fronted bandjes die zich in de gothic tot symfometal hoek bevinden.

Tracklisting:
Ex Libris - Medea

  1. Medea
  2. Murderess In Me
  3. On The Ocean’s Command
  4. My Dream I Dream
  5. Song Of Discord
  6. A Mother’s Lament
  7. Daughter Of Corinth
  8. A Tale Told…
  9. From Birth To Bloodshed

Line-up:

  • Dianne van Giersbergen – Zang
  • Paul van den Broek – Gitaar
  • Koen Stam – Toetsen
  • Peter den Bakker – Bas
  • Eelco van der Meer – Drums

Links: