Descend – Wither

Descend – Wither
Inverse Records, 2014

Inverse Records verlegt zijn grenzen! Dit is zowaar een Zweedse band die een tweede album uitbrengt. Geen bekende gezichten op de groepsfoto, allemaal melodeathmetalheads die ik voor het eerst zie. Als dat maar goed komt.

Dit is geen doordeweeks melodeathmetal-bandje, dat hoor je meteen. Descend heeft veel progressieve bochtigheid in voorraad staan en deelt graag gitaarlijn na gitaarlijn uit in Opeth-stijl, maar eveneens met Dan Swanö-gezwindheid. Het klinkt nergens generisch bij Descend, niet uitbundig noch ondoordacht. Soms is het wel erg compact gebracht en met de nadruk op techniek en kunde, zonder echt langdurig sfeer te brengen, maar zoals geweten kickt men hoe langer hoe meer op drukke composities. Het moet snel gaan, de tijd ontbreekt, liever een stroom dan een kabbelend en kronkelend beekje. De productie is navenant afgestemd.

Descend is in de eerste plaats een progressieve metalband met een harder karakter en in de tweede plaats een deathmetalband. Volgens mij hebben ze een goede balans tussen agressie, techniek en snelheid gevonden, al is dit in grotere mate onderhevig aan persoonlijke smaak dan de meeste platen van de laatste tijd. Sowieso goed van Inverse dat ze dit een kans geven in plaats van de zoveelste bandwerkplaat.

Tracklisting:
Descend

  1. Confined by Evil
  2. The Rancorous Paradigm
  3. In Hours of Despair
  4. Severance
  5. Wither
  6. Diabolic
  7. From Grace to Grave
  8. Sundown

Line-up:

  • Jonathan Persson – Drums
  • Andreas Lindström – Gitaar
  • Justin Biggs – Bas
  • Alex Wijkman – Gitaar
  • Nima Farhadian L. – Strot

Links: