Franklin Zoo – Untamed

Franklin Zoo – Untamed
Eigen beheer, 2013

Franklin Zoo is een jonge band uit Denemarken die net als alle anderen probeert op te vallen in de rockscene. De een doet dat door zo origineel mogelijk te zijn, de ander door zijn helden te imiteren. In het geval van Franklin Zoo liggen de invloeden van hun muzikale helden er dik bovenop.

Het gaat te ver om hier van een rip-off te spreken maar even dacht ik met een nieuw project van Chris Cornell (Soundgarden) van doen te hebben. Het stemgeluid van zanger Revsbech is nagenoeg identiek aan dat van Cornell. Het is duidelijk dat deze band, en in mindere mate Alice In Chains, de belangrijkste inspiratiebronnen zijn want ook de gitaren hebben er qua geluid en riffing veel van weg.

De vijf heren kunnen goed musiceren en weten hoe een goede rocksong is opgebouwd. Dat laten ze aan het begin van Untamed al horen in Overflown. Dit nummer valt op door een goed opgebouwd en langgerekt middenstuk. In Stay etaleert men dit andermaal middels een goed en pakkend refrein. Er is duidelijk nagedacht over de nummers met oog voor details en aandacht voor het arrangement zonder dat het gekunsteld overkomt.

Het best komt dit tot zijn recht in de rustigere nummers als Known I’m Me en Lost Cause. Vreemd genoeg schuilt juist in deze nummers de kracht van Franklin Zoo als geheel en die van Revsbech in het bijzonder.

Untamed is een goed debuut van een stel jonge honden die met enthousiasme en een goede dosis passie hun muziek hebben gecomponeerd en opgeomen. Ze lijken daarbij vergeten te zijn aan een eigen gezicht te werken. Wellicht dat we dat op toekomstige releases gaan horen.

Tracklisting:
Franklin Zoo - Untamed

  1. Intro
  2. Overflown
  3. My Dying Day
  4. Peace Of Mind
  5. Stay
  6. Lost Cause
  7. Known I’m Me
  8. Silent Screams
  9. Say It Out Loud
  10. Wolfman
  11. Your Man
  12. Lean Into My Head

Line-up:

  • Rasmus Revsbech – Vocalen
  • Søren Dabros – Gitaar
  • Daniel Hecht – Gitaar
  • Anders Rune Hansen – Basgitaar
  • Philip Kjær Morthorst – Drums

Links: