Phaze I – Uprising

Phaze I – Uprising
WormHoleDeath Records, 2014

Het Franse Phaze 1 bestaat uit de broertjes Potvin, ook bekend van Lyzanxia, en klassedrummer Dirk Verbeuren. Het gelijknamige debuut van de band lag me wel, ook al moet je enkele obstakels overwinnen om er echt van te kunnen genieten. Uprising trekt die lijn gewoon door.

Natuurlijk mag Dirk Verbeuren op dit progressieve deathrash-album voluit zijn ding doen, hetgeen leidt tot waanzinnige patronen en Scarve-achtig stunt- en vliegwerk. Niet normaal wat die man soms uit zijn botten slaat. Het gitaarwerk probeert enigszins te volgen en weet soms zelfs parallel te volgen, met hier en daar best aardig alternerende riffs als extra. Verder zijn er constant latente etherische keys in omloop, niet altijd geslaagd trouwens, maar wel een herkenbaar kenmerk van Phaze I. Grootste breekpunt zal voor velen de “zang” zijn. Die zang is eveneens heel herkenbaar, maar wordt zeer zeker niet door iedereen gesmaakt. Ook ik heb het soms moeilijk met de schreeuwerige parlofoon-klanken, iets wat je wel vaker hoort bij Franse bands (Dagoba bijvoorbeeld).

Dit plaatje geeft me een dubbel gevoel, en niet alleen omwille van de vocalen trouwens. Dirk doet hier zijn eigen ding in die mate dat het soms aanvoelt als een demonstratie, terwijl het op andere momenten perfect samenkomt met de rest van het geweld. Enkele nummers zullen opgenomen worden in de playlist, de meeste wellicht niet. Aanrader voor de technische muzikanten onder ons.

Tracklisting:
 Phaze

  1. The Essence of Humanity
  2. Double-Headed Beast
  3. Underworld Lust
  4. Our Affliction
  5. A Thousand Fingers and Claws
  6. 8000 Miles
  7. Putrified Souls
  8. Troops Uprising

Line-up:

  • Dirk Verbeuren – Drums
  • Franck Potvin – Zang, gitaar
  • David Potvin – Zang, gitaar, bas

Links: