The Committee – Power Through Unity

The Committee – Power Through Unity
Folter Records, 2014

Ik was bijzonder te spreken over de demo van dit internationale blackmetal gezelschap. Holodomor liet een atmosferisch en bijna doomend blackmetal verhaal horen, gebracht door de koude stembanden van de doden. En terwijl Rusland, Amerika en Europa onder elkaar Oekraïne aan het verdelen zijn, rakelt The Committee verder Slavische geschiedenis op.

De demo Holodomor wordt hernomen in Power Through Unity, maar er is meer. Power Through Unity laat zich kenmerken door lange nummers met verhaallijnen die je moet volgen om je echt in te kunnen leven (en om het vocale/verhalende gedeelte niet langdradig te gaan vinden). Er is een leeuwendeel atmosferische en drukkende doomblack te horen, die episch en pagan aanvoelt, met duidelijke Bathory-vibes die in de razendsnelle stukken een eerder Immortal-grandeur krijgt aangemeten. Immortal, een band die meer dan eens Bathory achterna gaat natuurlijk. Enige verschil is dat op Power Through Unity geen hoge tonen te horen zijn, behalve de cimbalen dan. De beleving is dan ook gans anders dan bij de doorsnee schelgestemde blackmetalband. Je krijgt er een claustrofobisch bunkergevoel van.

Zonder uitgesproken agressief of extreem te klinken slaagt The Committee naar voor te treden met een eigenzinnige missie en visie, inhoudelijk en muzikaal. Je moet er voor te vinden zijn, het is namelijk gedeeltelijk luistermuziek, geen potje wervelende en verdovende black. Integendeel. Lijkt het je wat, luister dan even naar het titelnummer.

Tracklisting:

The Committee

  1. Not Our Revolution
  2. The Man of Steel
  3. By My Bare Hands
  4. The Last Goodbye
  5. Katherine’s Chant
  6. Power Through Unity

Line-up:

  • Igor Mortis – Strot, gitaar
  • William Auruman – Drums, percussie
  • Marc Abre – Bas
  • Aristo Crassade – Gitaar

Links: