Frail Grounds – The Fields Of Trauma

Frail Grounds – The Fields Of Trauma
Hostile Media, 2014

Frail Grounds uit Noorwegen kwam in 2008 met een ep (Corrosion) en beschrijft op haar debuut cd een expeditie naar Siberië om te zien hoever iemand onder extreme omstandigheden kan komen. Voor de a-sportievelingen onder ons klinkt dat als een hele zit. Ikzelf blijf ook liever thuis op mijn scheve bankje zitten om te beluisteren wat deze reis oplevert.

The Fields Of Trauma is inderdaad een hele zit geworden, maar dan wel in positieve zin want voor dit werk moet je als luisteraar wel even goed gaan zitten. Frail Grounds neemt je mee op een muzikale reis die veel aspecten van het progressieve genre bevat. In de meeste nummers staat de progressieve metal op de voorgrond maar er komt daarnaast een breed scale aan stijlen voorbij.

Na het intro is het gelijk raak in The Expedition. Want hierin zit halverwege een gedragen stuk wat enkel bestaat uit basgitaar en cello en gaat daarna abrupt over naar een heavy gedeelte wat zich kenmerkt door prima gitaarsolo’s.A Rural Trauma heeft een pianolijntje als thema wat godsgruwelijk hardnekkig in je kop blijft hangen. Origin begint met een blackmetal-achtige riff en dito break. Dit zijn slecht enkele voorbeelden die Frail Grounds schijnbaar moeiteloos beheerst. Ook vocaal gezien is er genoeg variatie. Van loepzuivere cleane zang, die het prog-gedeelte naar voren doet komen, tot grunts die voorbij de muzikale horizon doen kijken.

Een geweldige debuut cd van een stel goede muzikanten die, met progressieve metal als basis, niet bang is voor een muzikaal instapje. Het resultaat is meer dan geslaagd en een aanrader voor mensen die buiten de kaders durven luisteren.

Tracklisting:
Frail Grounds - The Fields Of Trauma

  1. Prologue: Arrival
  2. The Expedition
  3. Freeze Me
  4. A Rural Trauma
  5. The Sinister Road
  6. Triptych
  7. Triptych
  8. Deathlines
  9. Siberian Nights
  10. Emberstorm
  11. Epilogue: Completion

Line-up:

  • Morten Søbyskogen – Vocalen
  • Vegard Amundsen – Gitaar
  • Erik Fidgett – Gitaar
  • Thomas Oppedal – Basgitaar
  • Magnus Nødset- Drums
  • Gunnar Gudmundsen – Synthesizer

Links: