Beneath – Antidote

Beneath – Antidote
Eigen beheer, 2014

De drie vrienden die in 1994 Beneath oprichtten noemen dit anno 2014 nog steeds een project. Ze gaan ervan uit dat het bij dit ene album blijft. Laten we in godsnaam hopen van niet, want de melodieuze thrash van dit trio smaakt naar meer.

Beneath speelt een vorm van thrash die nu eens niet de hele tijd opgefokt en op volle snelheid wordt gespeeld. Het geheel is mid-tempo en dat zorgt voor een constante dreiging die van de muziek uitgaat. Alsof de luisteraar elk moment overvallen kan worden door een break of een verrassende wending. En dat gebeurt gelukkig veelvuldig wat ervoor zorgt dat de negen nummers tot het einde blijven boeien en zelfs origineel zijn. Het eind van Blisfully Numb met zijn vervormde geluidsfragmenten bijvoorbeeld.

Ook op het vocale gebied is er veel variatie. Cleane zang, grunt en gesproken stukken tekst, het komt allemaal voorbij. Dit wekt de indruk dat er goed over de muziek als geheel is nagedacht. Nadeel is wel dat in bijna ieder nummer meerdere zangstijlen voorbijkomen en dat gaat her en daar ten koste van de onderlinge cohesie tussen de nummers. De hese en maniakaal krijsende stem, die veel weg heeft van hetgeen Macabre doet, past het beste bij de muziek op Antidote.

Het afsluitende titelnummer klokt ruim twaalf minuten en daarin etaleert men nog eenmaal het muzikale vakmanschap. Ook hierin weer veel manieren van zingen en veel wendingen in de muziek waarbij het melodische niet uit het oog wordt verloren.

Het is te hopen dat de heren van Beneath doorgaan met het componeren en uitbrengen van hun muziek en zich daarbij toeleggen op eenduidige vocalen want Antidote is een cd geworden die hoorbaar met veel enthousiasme is gemaakt en naar meer smaakt .

Tracklisting:
Beneath - Antidote

  1. Vengeance I Breathe
  2. Blissfully Numb
  3. Harvest Of Mankind
  4. Stay
  5. In The Shadow Of The Beast
  6. Everything Ends
  7. Killed In The Womb
  8. The Antidote

Line-up:

  • Christoffer Binnberg – Vocalen
  • Emyl Kirk – Basgitaar, vocalen
  • Mats Tornebohm – Drums

Links: