SeriouS – Aware

SeriouS – Aware
Mass Multiverse Records, 2014

Een Nederlandse band met als naam SeriouS staat op. Deze heren beschrijven hun eigen muziek als “Cinematic Modern Rock with an Industrial twist”. Daar valt iets over te zeggen. Feit is dat ze met Joost van den Broek (After Forever, Ayreon) een bekende naam aan de toetsen staan hebben die mee de sound definieert.

Aware laat zich kenmerken door verschillende factoren die de band een duidelijk gezicht en gehoor geven. Het vrij zoet gestemde stemgeluid van zanger Jonathan Hoevertsz gaat behoorlijk hard richting jeugdige Amerikaanse rock met een emotionele lading. Zingen kan hij wel, dus het is enkel een kwestie van smaak. Op instrumentaal vlak valt er een mix te noteren tussen voorzichtige nu metal (Evanescence), postgrunge en klassieke rock. Soms gitaargericht (inclusief speelse bas), maar nog vaker is de toetsenkast die de sfeer en melodie vastlegt. Heel soms zijn het progressieve lijnen met niet al te voor de hand liggende wendingen, wellicht de Ayreon-link die zich hier laat horen. Naast die invloed zijn het vooral de “cinematische”-soundscapes die verhaal en diepte geven aan de nummers. Allemaal netjes uitgewerkt.

SeriouS maakt muziek met meer inhoud dan de doorsnee TMF-rockband, maar voor mij is het te rockerig en ik mis ook wat gif op pittigheid. Die industriële twist had een stuk sterker vertegenwoordigd mogen zijn. Mijn vriendin vindt het allemaal prima, en dat is geen gemakkelijke op dat vlak. Op die manier weten ze misschien ook jouw playlist binnen te dringen.

Tracklisting:
SeriouS

  1. Contentions
  2. Point of No Return
  3. As I Am
  4. Beyond Our Eyes
  5. Leave It All Behind
  6. Circle of Lies
  7. Deception
  8. Twofolded
  9. Changes
  10. Roads To Rome
  11. Sacred Ground
  12. Code Blue
  13. People Are People

Line-up:

  • Jonathan Hoevertsz – Zang
  • Nick Polman – Gitaar
  • Vincent Zaalberg – Gitaar
  • Jan Bijlsma – Bas
  • Robert Spaninks – Drums

Links: