Lili Refrain – Kawax

Lili Refrain – Kawax
Subsound Records, 2013

Ik had nog nooit van de Italiaanse juffrouw Lili Refrain gehoord. Ik wist dan ook niet dat deze derde plaat van haar vol zou staan met psychedelische muziek die veel veel verder reikt dan metal. Toch ben ik uitermate blij dat deze digi mijn richting uitgegaan is. Dit is namelijk een meester(es)werkje. Lili Refrain heeft indruk op me gemaakt.

De dame krijgt wel wat hulp van enkele bevriende muzikanten op een paar nummers, voor de rest doet ze alles zelf. Kawax beschrijven is onbegonnen werk. Het album is zodanig divers van aard dat luisteren de enige correcte manier van verhaal halen is. Het bevat instrumentale progressieve space-metal, peyote prairie-rock,
psychedelische chillout, rituele indianendansen met Pink Floyd er tussendoor, sacrale gezang en zelfs wat Mr. Bungle/Tomahawk. De nummers zijn ofwel uitgesproken instrumentaal, ofwel quasi a-capella.

Lily zingt alle mogelijke stijlen, en leunt vooral aan tegen een Diamanda Galás met een vleugje Anne Clarke, zelfs qua thematiek en tragiek in de stem. Het beest is nooit veraf.

Zeer indrukwekkend werkstuk van een dame die ik vanaf nu in de gaten ga houden. Moeilijk om een nummer uit te kiezen als tip, ik heb dan toch maar voor Nature Boy gekozen.

Tracklisting:
Lily Refrain

  1. Helel
  2. Kowox
  3. Goya
  4. Tragos
  5. Elephants On The Pillow
  6. Nature Boy
  7. 666 Burns
  8. Echoes
  9. Baptism Of Fire
  10. Sycomore’s Flames

Line-up:

  • Lily Refrain

Links: