Have a Nice Life – The Unnatural World

Have a Nice Life – The Unnatural World
The Flenser, 2014

Ik ben eigenlijk via blackmetal en postpunk/postrock in de hedendaagse shoegaze terecht gekomen de laatste paar jaren, en kom er steeds vaker echte pareltjes tegen. Natuurlijk kent iedereen My Bloody Valentine, maar veel verder komen de meesten niet. Dit Have a Nice Life verdient absoluut een plaats in de parate shoegazekennis, zeg dat ik het gezegd heb. Dit The Unnatural World is het tweede album van het Amerikaanse duo Dan en Tim.

Het is geen pure shoegaze, maar wat is dat wel. De meeste nummers op The Unnatural World dronen of bewegen zich voor op een ritmische golf die elektronisch verwekt werd. De menselijke inbreng is bitterzoet, passief-agressief, sentimenteel en/of dromerig, van het pakkende gezang tot de feedbackende gitaren en intieme gitaarsecties. Er hangt een constante doodse sfeer en toch schept Have A Nice Life een soort van sereniteit die innig mooi klinkt, bijna troostend. De kippenvelmomenten volgen elkaar dan ook in sneltempo op. Hangend gedreun en gezang, fluitende gitaren en groezelige baslijnen, alles samen in een adembenemende setting van shoegaze, soundscapes die rechtstreeks naar je gemoedscentrum gaan. Have a Nice Life is zoveel meer dan een depressief makend duo.

Liefhebbers van Joy Division moeten dit checken, shoegazers en muziekliefhebbers van het post-tijdperk ook. Beleef het en maak uw gedacht er van op, spijt krijg je er niet van.

Tracklisting:
SeriouS

  1. Guggenheim Wax Museum
  2. Defenestration Song
  3. Burial Society
  4. Music Will Untune The Sky
  5. Cropsey
  6. Unholy Life
  7. Dan and Tim, Reunited By Fate
  8. Emptiness Will Eat The Witch

Line-up:

  • Dan Barrett
  • Tim Macuga

Links: