Deformed Elephant Surgery – Rushed Light Onset

Deformed Elephant Surgery – Rushed Light Onset
Eigen Beheer, 2013

”Benieuwd wat je hiervan vindt”. Begeleid door dat zinnetje schoof collega Hypnos deze ep door. Dan kan je dus al raden dat je behoorlijk zieke en geflipte shit in je nek gedraaid hebt gekregen. Als je tijdens het researchen op slogans als “erratic music for erractic people” of “making people poop in reverse since 2009” stuit, dan is alle hoop weg.

Deze Finse meneer pleegt een regelrechte aanslag op je boxen. Voornaamste vernietigingswapen is diep in overstuurde basgolven knetterende basgitaarblubber. In die overstuurde drek zwermen allerlei bitgeluidjes en noise-impulsen als muggen rond een vijver. Eerder flarden eigenlijk, dik gecamoufleerd achter een korrelige ruis zijn het dubstep- en danceflarden en wat vervormde vocale klanken. Turbocomputerdrums zorgen voor nog meer knetterende basoverlast. Bij wijlen is het heel chaotisch en zelfs panisch wegens de vele dubstepkeukenrobots, dan weer zijn het traag baggerende kraakbassen die het ritme aangeven. De betere momenten zijn de stampende, loepzuivere en basgitaar- en zangloze technosongs Freedom en Mermaids And Magic, die het in de betere undergroundclubs schitterend zouden doen. Ook de basgitaar eist meermaals een virtuoze hoofdrol op. Als ze niet overstuurd is, spartelt die een aantal slappende en snelle solo’s tussen alle krakende en knetterende vuiligheid.

Van een gewone gitaar is geen sprake, zodat dit aan ‘genregenoten’ Libido Airbag en Cumchrist doet denken. Al is ‘genre’ een zeer ontoepasselijk woord voor dit soort noisy herrieterrorisme. Op het einde ben je vooral fier op jezelf, omdat je dit toch maar mooi hebt uitgehouden. Als dit artistiek is, dan kan Jan Hoet elk moment uit z’n graf opstaan om erop te komen plassen.

Tracklisting
Deformed Elephant Surgery - Rushed Light Onset

  1. Biomechanochemical Agglomeration Of The Behemoths
  2. Angel Lust Murder
  3. Freedom
  4. Groove-lo-fi-Raptor
  5. SW?G
  6. Projectile Tentacle Pathogen
  7. Coalescent Visceral Dissolution
  8. Groove-lo-fi-Raptor (instrumentaal)
  9. Mermaids And Magic Wands (instrumentaal)
  10. Biomechanical Agglomeration Of The Behemoths (instrumentaal)
  11. SW?G (instrumentaal)

Line-up:

  • Vlürch – alles

Links: