Soreption – Engineering the Void

Soreption – Engineering the Void
Unique Leader, 2014

Deterioration of Minds uit 2010 vond ik een sterk staaltje technische deathmetal en ik was niet de enige. Ook Unique Leader zag wel iets in deze Zweedse band en haalde deze terstond binnen. Vier jaar later is er Engineering the Void.

Krachtpatserij van de bovenste plank, opnieuw, dit moet behoorlijk frustrerend zijn voor duizenden gitaristen. Ik kan moeilijk geloven dat het spel van Anton Svedin echt onbezoedeld door de productie geraakt is, zo strak en vloeiend spelen lijkt me onmogelijk. Soms gaat het er los over, zoals in het openingsnummer en Utopia, soms is het gewoon de technische overtreffende trap van Decapitated‘s Nihility (The Nature of Blight, Breaking the Great Narcissist). Alleen is Soreption nooit catchy, behalve die drie seconden per nummer waar effectief een navolgbare riff enkele keren herhaald wordt.

Intelligente metal noemen ze dit wel eens, ik kan er in komen. Het maakt het wel moeilijk om je in te leven in de plaat, omdat je haast nooit een opening vindt in dit kluwen. Misschien na honderd keer hetzelfde nummer na elkaar te luisteren, ik weet het niet. Voorlopig laat ik me graag omver blazen door de complexiteit en geniet ik van de overdaad. Benieuwd of deze de tand des tijd zal overleven op basis van zijn complexiteit of als er nummers komen bovendrijven.

Tracklisting:
Soreption

  1. Reveal the Unseen
  2. The Nature of Blight
  3. Breaking the Great Narcissist
  4. A Speech to Survival
  5. Utopia
  6. Monumental Burden
  7. I Am You
  8. Engineering the Void

Line-up:

  • Rikard Persson – Bas
  • Tony Westermark – Drums
  • Anton Svedin – Gitaren
  • Fredrik Söderberg – Strot

Links: