Fossils – Flesh Hammer

Fossils – Flesh Hammer
Indisciplinarian, 2014

Je gaat het steeds vaker zien, alleen een bassist en een drummer op het podium. Op dit moment maakt de band Royal Blood met deze setting flink wat furore en het noiserockgezelschap Lightning Bolt is al jaren bezig met een basgitaar die als een kettingzaag klinkt met extreem veel vervorming. Het Deense Fossils speelt ook instrumentale noiserock als een drum- en basduo en Flesh Hammer is de tweede plaat.

Op YouTube heeft de band studiofilmpjes van meerdere tracks staan en daarmee is gelijk duidelijk dat de boel helemaal live is opgenomen. De bassist pakt vanzelfsprekend de rol van de gitarist over met flink wat akkoordenwerk dat lekker smerig klinkt en logge melodielijnen. De drumpartijen zijn erg goed en gaan van rechttoe-rechtaan naar veelvuldig verschuivende patronen. Fossils zorgt voor veel dynamiek in zijn muziek door hele cleane baslijnen af te wisselen met overstuurde riffs.

Er is nergens een moment waar ik een gitaarpartij mis, deze Denen pakken de essentie van een goede riff. Soms met een punkvibe, dan met een sludgy randje eraan en wanneer de twee allebei helemaal tekeer gaan met een lekker stuiterende noiserockvibe. De ritmesectie is de motor van een machine die een band heet, die van Fossils is door een fossiele brandstof aangedreven, aangezien alles heel natuurlijk klinkt. Met negentien minuten op de klok een kort, maar krachtig schijfje.

Tracklisting:
Fossils – Flesh Hammer

  1. Carnivore Arrest
  2. Critical Mass
  3. Pelvis Crust
  4. Lard Obstacle
  5. Cat Stalker
  6. Filet Horizon
  7. Stun
  8. Spamtastic
  9. Flesh Pillar
  10. Crackhorse

Line-up:

  • Simon Tornby – Bas
  • Per Silkjær – Drums

Links: