Preternatural – Angeloid

Preternatural – Angeloid
Eigen Beheer, 2014

Preternatural geldt als één van de beste bands uit Letland. De melodeath-EP Cryophobia werd enthousiast onthaald door liefhebbers van futuristische metal met een moderne – ietwat industriële – klank. Ook ik keek uit naar deze nieuwe plaat.

Op Angeloid is Preternatural gedeeltelijk afgeweken van de koers. Nog steeds veel Zonaria– en Gloria Morti-blastmetal, dat wel. De cyberelementen en de symfonische elementen zijn echter geminimaliseerd. Het technische wordt daarentegen groter, je krijgt amper de kans om voluit te headbangen, enkel de drums blijven rollen terwijl het gitaarwerk verhakkeld wisselt van tempo. Niet dat de Dimmu-keys helemaal verdwenen zijn (The Past, The Present and The Void), alleen is dat aandeel kleiner geworden ten voordele van solo’s en technische intermezzo’s. De totaalsound is ook iets grooviër geworden, met een Scar Symmetry-gitaargeluid en diens progressieve techniek in de overgangen. Heel verfrissend maar niet altijd even luistervriendelijk, net als de ietwat schreeuwerige scream-/gruntzang.

Creatieve, moderne melodeath, dit Angeloid, een plaat die je eigenlijk zou kunnen verwachten op Nuclear Blast. Mijns inziens is hier veel volk voor te vinden, een kwestie van promotie maken en groeien dus.

Preternatural cover
Tracklisting:

  1. Salvation Error
  2. Cryophobia
  3. Reptile Wings
  4. The Past, The Present and The Void
  5. Angeloid
  6. Zero Eight One Zero
  7. Sunfire
  8. Bad Block Souls
  9. Oxygen Hunger
  10. D.N.End
  11. Ascension
  12. Land of Confusion

Line-up:

  • Serg – zang, gitaren
  • Volod – gitaren
  • Serhio – bas
  • Gin – drums
  • Martin – keys en samples

Links: