Culted – Oblique To All Paths

Culted – Oblique To All Paths
Relapse, 2014

Je kunt als band het beste dicht bij elkaar in de buurt wonen, maar bij Culted is juist het tegenovergestelde van toepassing. Het instrumentale werk is namelijk van Amerikaanse (een van de gitaristen heet Michael Klassen, mooie naam) bodem maar de vocalen worden gedaan door de Zweed Daniel Jansson, hij heeft de overige bandleden nog nooit in het echt ontmoet. Daarmee is Culted echt van deze tijd door muzikale ideeën via het internet uit te wisselen. Oblique To All Paths is het tweede album van het gezelschap.

Bij het twintig minuten durende openingsstuk genaamd Brooding Hex wordt de luisteraar gelijk uitgedaagd aangezien de boel op een behoorlijk laag tempo wordt uitgevoerd, met een minimale invalshoek. Het stuk neemt rustig de tijd om zijn soundscapes op te bouwen en na een aantal minuten komt de band er pas in. Er wordt zeer spaarzaam gespeeld, sporadische gitaaraanslagen en drumslagen zorgen voor een mysterieuze sfeer en dit wordt geaccentueerd door de geluidseffecten. Doommetal, een vleugje drone en de vocalen van Jansson gaan meer richting blackmetal. Aan het eind blijft er alleen maar een duistere pianopartij over. Een erg goed begin.

Daarna is Oblique To All Paths een plaat die voor gemengde indrukken zorgt. Illuminati weet met zijn simpele stoner-/doomriff, rechttoe-rechtaan drums en vocalen die klinken alsof ze door een walkie talkie zijn opgenomen met slecht bereik compleet niet te overtuigen, hetzelfde probleem heeft March Of The Wolves. Intoxicant Immuration weet daarentegen met grimmige, naar blackmetal neigende gitaarpartijen en drums die ver op de achtergrond staan een onheilspellende sfeer neer te zetten wel te overtuigen.

Het is frappant hoe de langste track (Brooding Hex) voor je gevoel het snelste voorbij gaat. Het is een stuk dat duidelijk door een aantal fases gaat en daardoor ondanks zijn lengte voor de luisteraar goed behapbaar is. Culted heeft zeker geen slechte plaat afgeleverd aangezien het met minimale middelen veel heeft bereikt, maar Oblique To All Paths is vrij onregelmatig. Fantastische momenten met ontzettend veel diepte worden afgewisseld met stukken die ontzettend vlak zijn. Daardoor ook een gemengde beoordeling.

Tracklisting:
Culted – Oblique To All Paths

  1. Brooding Hex
  2. Illuminati
  3. Intoxicant Immuration
  4. March Of The Wolves
  5. Distortion Of The Nature Of Mankind
  6. Transmittal
  7. Jeremiad

Line-up:

  • Daniel Jansson – Zang, Effecten
  • Michael Klassen – Gitaar, Bas, Percussie, Noise
  • Matthew Friesen – Gitaar, Bas, Percussie, Noise
  • Kevin Stevenson – Drums
  • Erik Larsen – Synths, Geluidseffecten

Links: