Lake of Tears – By The Black Sea

Lake of Tears – By The Black Sea
AFM Records, 2014

Lake of Tears verwent de fans met een dosis live-materiaal, naar eigen zeggen hadden die immers nood aan een DVD na twintig jaar van deze Zweedse progressieve gothic. By The Black Sea met een optreden in Boekarest, een lekker melancholische woordspeling dus.

Ergens moet ik de fans gelijk geven dat deze band wel eens wat live-shots mocht presenteren, maar ik vind dat de DVD nogal braafjes overkomt. Uiteraard is dit geen band die agressief uit de hoek kan komen met het genre dat ze brengt, maar zanger Daniel had toch wel wat beter aan zijn bindteksten mogen werken en kon ook wat interactie met het publiek aangaan. Vocaal doet dit me ook erg sterk denken aan Gunther Theys ten tijde van And The Hordes Stood As One, maar uiteraard op een pak andere muziek geplaatst met deze groovy gothic rock die hier en daar een leuke melodie vertoont, zoals op het knappe The Greymen. Eigenlijk kan je stellen dat de DVD geen enkele meerwaarde heeft tegenover het live-album en dat is wat jammer. Buiten dan het feit dat je de heren hun hoofden eens ziet en de knappe setting rondom gewaar wordt, maar daar kan je het warrige interview ook even voor opzetten.

Ik vind het zeker een band die gehoord mag worden, ik zou ook stellen dat ze gezien mag worden maar dan moet ze voor een DVD eens durven uit haar schelp te komen. Los van het visuele aspect bevat deze plaat wel een mooie selectie aan nummers van deze Zweden en worden ze op schitterende wijze gebracht, met uitzondering van de droge zang dan.

Tracklisting:

Lake of Tears - By The Black Sea

  1. To Die Is To Wake
  2. Taste of Hell
  3. Illwill
  4. The Greymen
  5. Boogie Bubble
  6. Cosmic Weed
  7. As Daylight Yields
  8. The Shadowshires
  9. Raven Land
  10. Sweetwater
  11. Demon You / Lily Anne
  12. House of The Setting Sun
  13. Making Evenings
  14. Crazyman
  15. So Fell Autumn Rain
  16. Forever Autumn

Line-up:

  • Mikael Larsson – Bas
  • Johan Oudhuis – Drum
  • Daniel Brennare – Zang, Gitaar
  • Fredrik Jordanius – Gitaar

Links: