Van Canto – Dawn of The Brave

Van Canto – Dawn of The Brave
Napalm Records, 2014

Een metalband vormen met enkel zangers en een drummer, ze doen het toch maar even deze Duiters van Van Canto. Dit jaar maarliefst voor de vijfde keer met Dawn of The Brave en de stijl is weinigen wellicht nog onbekend. Festivalgangers pikten ze er wellicht al wel eens uit en het blijft een band die je goed ligt of enorm belachelijk vindt. Een hele dag kan ik het zeker niet aan, maar op deze nieuwe plaat laat het gezelschap toch weer horen hoe heavy en power metal klinken zonder snaarinstrumenten of toetsen.

Een partijtje vocale partijen gaande van ‘rakkatakka’- tot ‘wah-wah’-geluiden vormen de achterban weer op elk van deze tracks. Ik kan het goed begrijpen dat mensen hier lichtjes gek van worden, maar je kan niet ontkennen dat het verdraaid catchy klinkt en deze heren schitterend op mekaar zijn afgestemd met hun vocale geluiden. Inga en Sly zingen opnieuw prachtig in duet op het merendeel van de tracks en als er een cover bovenuit steekt deze keer dan is het wel die Bonnie Tyler-hit. The Final Countdown was er voor mij eigenlijk wel een beetje te veel aan. Het lijkt er in elk geval op dat Van Canto weer maar eens covers selecteerde die echt iedereen kent die ooit eens binnengestapt is op een chirofuif. Erg tactisch, want deze band mikt overduidelijk opnieuw op het grote publiek. Verder zijn het vooral de nummers waar wat pit in de a capella kruipt die het goed doen, zoals To The Mountains of The Awakening. Niet dat het overige niet goed gebracht wordt, al had ik toch een wat vrolijkere Lord of The Rings-track willen horen. Iets met Hobbits die op weg zijn naar Isengard, ofzo…

Een wat wisselvallige tracklist, maar een formule die nooit zal veranderen. Een plaat die kwalitatief moeilijk te onderscheiden valt van de rest van hun discografie, maar misschien overtuigt ze me toch wat minder dan Break The Silence enkele jaren geleden. Misschien is het ook gewoon een band die je een eerste keer weet te overdonderen, maar wat minder klinkt vanaf je het eenmaal gehoord hebt. De fans mogen het uitmaken.

Tracklisting:

Van Canto - Dawn of The Brave

  1. Dawn of The Brave
  2. Fight of Your Life
  3. To The Mountains
  4. Badaboom
  5. The Final Countdown (Europe Cover)
  6. Steel Breaker
  7. The Awakening
  8. The Other Ones
  9. Holding Out For A Hero (Bonnie Tyler Cover)
  10. Unholy
  11. My Utopia
  12. Into The West (Lord of The Rings Soundtrack Cover)
  13. Paranoid (Black Sabbath Cover)

Line-up:

  • Ingo Sterzinger – Vocalen ‘Doom a Bass’
  • Ross Thompson – Vocalen ‘Rakkatakka’
  • Sly – Zang
  • Inga Scharf – Zang
  • Stefan Schmidt – Vocalen ‘Rakkatakka’ en ‘wah-wah’
  • Bastian Emig – Drum

Links: