Chuck Ragan – Till Midnight

Chuck Ragan – Till Midnight
SideOneDummy Records, 2014

Even wat verder van het bed van alle metalfanaten. Chuck Ragan zat vroeger in de band Hot Water Music, waarvan ik lees dat ze post-hardcore zou gemaakt hebben. Ik kende de band niet, maar wat ik gevonden heb, leek zelfs in de verte niet op hardcore. Benieuwd wat dan deze folk-stijl gaat worden die de man in zijn solo-project aanbrengt.

Het verste dat het bij folk in de buurt komt is Lynyrd Skynyrd, daar doet de muziek van Chuck Ragan me behoorlijk vaak aan denken door de zwoele deuntjes, de harmonica die hier en daar opduikt en de erg commerciële geladenheid van deze plaat. Enkel komt er hier stelselmatig ook even een vioolpartij voor die misschien lichtjes een Iers accent geeft. Tijdens de lichtere fases kan er misschien wat in van de gevoeligere The Eagles-hits, maar zonder dat het gitaartechnisch echt is afgewerkt. Chuck steunt vooral binnen deze band op zoete rock, afgewerkt met een handvol instrumenten om het geheel nog warmer te maken. Hij brengt het vocaal ook wat rustiger dan binnen zijn vroegere band, maar het kan perfect in het rijtje bij een Bon Jovi, Soul Asylum of zelfs Nickelback.

Ik vind het zelf gerust een ontdekking, maar niets waar een metal- of hardrockliefhebber op ligt te wachten. Amerikaanse poprock dus, maar met zekere country-insteek. Wie iets van bovengenaamde zaken lust, kan dit eens proberen. De rest vergeet beter de naam van deze man. Dit cijfer is dan ook puur omdat deze stijl me wel ligt en het erg goed gebracht is.

Tracklisting:
Chuck Ragan - Till Midgnight

  1. Something May Catch Fire
  2. Vagabond
  3. Non Typical
  4. Revved
  5. Bedroll Lullaby
  6. Gave My Heart Out
  7. Wake With You
  8. You And I Alone
  9. Whistleblowers Song
  10. For All We Care

Line-up:

  • Chuck Ragan – Vocalen, gitaar
  • Jon Guant – Viool
  • Joe Ginsberg – Basgitaar
  • Tod Beene – Gitaar
  • David Hidalgo jr. – Drums

Links: