Fluisteraars – Dromers

Fluisteraars – Dromers
Eisenwald Tonschmiede, 2014

Niet iedereen krijgt de kans om op Eisenwald Tonschmiede een plaat uit te brengen. Fluisteraars debuteert er met zijn langspeler en dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Het album Dromers bevat drie lange nummers, samen goed voor 36 minuten donkere muziek.

Drie erg lange nummers, best dat je dus even de tijd neemt om alles in te laten werken en mee te gaan in de verhaallijn. De Doornen bijvoorbeeld, een nummer dat de eerste minuten een Nederlandse pagan vibe in de midtempo black legt, die me doet denken aan Grimm, en aan het Vlaamse Heimat. Over halfweg komt er een lichte versnelling, met wat licht-progressief en dromerig melodische gitaarlijnen, ik hoor er zowaar Enslaved in. Op het einde van het nummer komt alles samen tot rust.

Kuddedier zet de koers verder, met een grimmiger vorm van Borknagar-muzikaliteit, melancholischer en net iets meer (what’s in a word) dromerigheid. Op Wortels van Angst wordt het allemaal iets gezwinder en sneller, met de eerder aangewende midtempo stukken. Het resulteert globaal gezien in een fijn luisterstuk van donkere aard.

Tracklisting:

Fluisteraars

  1. De Doornen
  2. Kuddedier
  3. Wortels Van Angst

Line-up:

  • Asher de Vries – Bas
  • Mink Koops – Gitaren, Drums
  • Bob Mollema – Strot

Links: