Benighted – Carnivore Sublime

Benighted – Carnivore Sublime
Season of Mist, 2014

Brutal deathmetal op het scherpst van de snee, dat levert het Franse Benighted al jaren. Volgens velen, waaronder ex-redacteur Pim, had de band met het in 2011 uitgebrachte Asylum Cave een piek bereikt in diens muzikale carrière. Niet te overtreffen? We zullen zien.

”You sick fuck!” Benighted is altijd al fan geweest van samples om hun albums in te leiden; op Carnivore Sublime is het niet anders. X2Y trapt de plaat lekker af en laat meteen horen dat er drie jaar na Asylum Cave nog niets van hun brutaliteit weggeëbd is. De (bomb) blastbeats en zieke riffs worden aan een hallucinant tempo de luisteraar toegeschoten en Julien Truchans vocalen klinken nog steeds even brutaal als vroeger. Opvallend is dat nieuwe gitarist Adrien Guérin op dit album ook vocale bijdragen levert, maar hierover straks meer. De overgang van X2Y naar Noise doet heel erg denken aan die tussen Complete Exsanguination en Slut op het album Icon. Een referentie misschien? Hoe dan ook, ook Noise is een knaller van formaat, hoewel het gepruts met de vocalen in de breakdown een leuke gimmick is, maar niet echt een meerwaarde toevoegt aan de muziek.

Experience Your Flesh doet het bij mij wat minder en dit vooral door de abundantie van pig squeals en de ietwat ongemakkelijke overgang naar het refrein. De voorgenoemde zangtechniek is op heel Carnivore Sublime helaas overvloedig aanwezig. Slaughter / Suicide doet het gelukkig wat beter op dat vlak en is meteen ook één van mijn favoriete nummers op het album. De tragere stukken klinken erg zwaar en de overgangen tussen traag en snel zijn subliem. Dat er breakdowns aanwezig zijn op dit album had ik al eerder aangegeven, maar hier wordt eerder creatief en zuinig mee omgesprongen, waardoor het geen punt van ergernis wordt.

Een onverwachte gast op dit album is niemand minder dan Niklas Kvarforth van (het Zweedse) Shining. Normaliter ben ik niet zo te vinden voor de man, maar de krankzinnige zanglijnen die hij bijeen schreeuwt op het nummer Spit tillen het nummer daadwerkelijk tot een hoger niveau. Het sfeertje hier is lekker duister, een stramien dat het nummer Defiled Purity ook volgt. Op Collection of Dead Portraits en Les Morsures du Cerbère laat Benighted een wat meer melodische kant zien, maar hét nummer op Carnivore Sublime voor mij moet wel het titelnummer zijn. Hier hou ik van: muziek die hondsbrutaal is, maar waar toch een zekere ruimte is voor andere muzikale elementen zoals een Oosters klinkende passage waar een onheilspellende rust in doorklinkt. Veel tempoveranderingen, vette breakdowns en twee knetterharde bassdrops: dit is genieten van begin tot einde.

Kevin Foley heeft zichzelf opnieuw overtroffen op dit album. Snel, precies en toch groovy op veel momenten, het is niet veel drummers gegeven. Ook het nieuw bloed in de rangen van het gitaardepartement heeft voor verbeteringen gezorgd; de riffs op het album zijn over het algemeen erg goed, met een paar pareltjes ertussen. Zoals eerder aangehaald ben ik niet zo te vinden voor de overvloed aan pig squeals die op het album staan, maar verder zijn de vocalen van Julien Truchan weer van de bovenste plank. De eerder aangehaalde vocalen van Adrien Guérin zijn een frisse wind in het geluid van Benighted. Aangenaam, maar de dosering had niet hoger moeten zijn. Productiegewijs is dit album verreweg het beste wat Benighted uitgebracht heeft. Asylum Cave had al een erg goede productie, maar de sound op Carnivore Sublime is veel dikker, hetgeen de muziek een hardere toets geeft.

Hoe verhoudt het album zich nu tot het immer geprezen Asylum Cave? Benighted heeft met voorgenoemd album de sound van de band nagenoeg perfect gedefinieerd, waardoor de band zich wat vastgeduwd heeft in een hoekje met desbetreffend geluid. Desondanks zijn de Fransozen er in geslaagd voorgaand gegeven te gebruiken om op alle vlakken te verbeteren. Niet alle nummers op Carnivore Sublime zijn even sterk en het album is niet baanbrekend, maar het geheel is nog steeds verschrikkelijk goed. ”Never change a winning formula”, zei een wijs man ooit. De aanvoerder van mijn jaarlijst tot nu toe is onderhand al gekend.

Tracklisting:
Benighted – Carnivore Sublime

  1. X2Y
  2. Noise
  3. Experience Your Flesh
  4. Slaughter / Suicide
  5. Spit
  6. Defiled Purity
  7. Jekyll
  8. Collection of Dead Portraits
  9. Carnivore Sublime
  10. Les Morsures du Cerbère
  11. June and the Laconic Solstice

Line-up:

  • Julien Truchan – Vocalen
  • Olivier Gabriel – Gitaar
  • Adrien Guérin – Gitaar, Vocalen
  • Eric Lombard – Basgitaar
  • Kevin Foley – Drum

Links: