Queen Elephantine – Scarab

Queen Elephantine – Scarab
Heart and Crossbone Records, 2013

Oosterse invloeden en doom metal, een goede combinatie? Om en Bong hebben al bewezen dat dit zeker het geval is, Queen Elephantine is een band die oorspronkelijk uit Hong Kong komt, maar al een tijd woonachtig is in de Verenigde Staten en werkt met Oosterse instrumenten als een tanpura, een Indiaas snaarinstrument dat door zijn resonantie voor de typerende drone zorgt.

De band maakt doom metal met de distortion en donderende drums er af, de percussie heeft veel ruimte terwijl de gitaarriffs laag gestemd zijn maar nooit zwaar klinken. Alles blijft ingetogen, guur en mysterieus en de vocalen zijn meer een instrument dan een middel om de teksten over te brengen met lang gerekte noten en een uitvoering die net op het randje is. Het acht minuten durende Veil komt snel bij zijn climax waarbij de twee drummers de accenten steeds steviger leggen en de gitaarpartij steeds steviger wordt. Wie de eerste track heeft gehad weet wat er nog aan zit te komen.

Queen Elephantine heeft het instrumentarium om iets heel kleurrijks neer te zetten, maar het blijft in zijn speelduur van 50 minuten vrij beperkt. De gitaarpartijen variëren nog het meest in kleine details, maar de drumpartijen blijven met twee spelers wel erg veel in dezelfde patronen hangen. Het samenspel is apart: de gitaren en bas staan stevig, maar de drumpartijen kronkelen om de boel heen. Intrigerend en sfeervol is het dus zeker, deze meditatieve doom, het is alleen vrij langdradig.

Tracklisting:
Queen Elephantine – Scarab

  1. Veil
  2. Crone
  3. Snake
  4. Clear Light of the Unborn

Line-up:

  • Mat Becker – Bas
  • Indrayudh Shome – Gitaar
  • Ian Sims – Drums
  • Nathanael Totushek – Drums
  • Srinivas Reddy – Tanpura, Synthesizer
  • Brett Zweiman – Slide Gitaar, Divine Mosquito

Links: