Glittertind – Djevelsvart

Glittertind – Djevelsvart
Indie Recordings, 2013

Na de release van het vorige album, Landkjenning, transformeerde het Noorse duo Glittertind zich in een heuse band en bestormde men diverse podia. De band leek eindelijk uit de startblokken te schieten, toen een ingrijpende gebeurtenis de opwaartse mars een halt toeriep. De vriendin van oprichter Torbjørn Sandvik kreeg kanker. Het werd een vier jaar durende strijd en het album dat oorspronkelijk al vlak na de release van de vorige langspeler werd aangekondigd bleef al die tijd in de koelkast zitten. Inmiddels ziet de toekomst voor zowel de afzonderlijke leden als de band er heel wat rooskleuriger uit en heeft Djevelsvart eindelijk het levenslicht gezien.

Zoals te verwachten is dit album een stuk donkerder uitgevallen dan Landkjenning. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de traumatische gebeurtenissen van de afgelopen jaren. Het zorgt er ook voor dat de melancholische waas die altijd al over de folkpunk van Glittertind heen hing nu nog meer uitgesproken klinkt. Er is nog ruimte voor lichtvoetigheid zoals in Trollbunden, maar zelfs daar is enige dreiging en tristesse nooit veraf.

Gebleven zijn de sterke melodieën, de pakkende arrangementen en de majestueuze samenzang. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat de gedwongen pauze het geluid van Glittertind alleen maar heeft uitgediept. Dat heeft geresulteerd in het meest veelzijdige en beste album van Glittertind tot op heden. Hopelijk zijn er geen wereldschokkende gebeurtenissen meer nodig om de band tot deze hoogten te stuwen. Aanrader!

Tracklisting:Glittertind - Djevelsvart

  1. Inngang
  2. Djevelsvart
  3. Sundriven
  4. Sprekk for sol
  5. Kvilelaus
  6. Trollbunden
  7. Nymåne
  8. Tåketanker
  9. Stjerneslør
  10. Utgang

Line-up:

  • Torbjørn Sandvik – Zang, gitaar, basgitaar, drums, keyboards
  • Geirmund Simonsen – Gitaar, zang, basgitaar, accordean
  • Bjørn Nordstoga – Basgitaar
  • Geir Holm – Drums
  • Stefan Theofilakis – Fluit, zang
  • Olav Aasbø – Gitaar, zang

Links: